WK2022: Achterbal (1) Spanje – Duitsland

| Jelmer de Zwart |

Het laatste type spelhervatting in dit artikel is de achterbal. Dit fragment komt uit de wedstrijd Spanje – Duitsland. Spanje bouwt op uit de achterbal. Dat doen ze vanuit een 1:4:3:3 formatie met de punt naar achter. De spits zakt uit naar de, vanuit Spaans oogpunt, linkerkant van het veld. Om te voorkomen dat Spanje via die linkerkant op gaat bouwen, zet Duitsland het centrale duo en de linksback vast met hun drie aanvallers. Op het middenveld koppelen ze. Dat betekent dat de rechtsback van Spanje vrij is. Om te voorkomen dat hij een makkelijke escape is, stapt de linksback van Duitsland door. Dat betekent dat de resterende drie Duitse verdedigers tegenover drie aanvallers van Spanje staan.

Ondanks de Duitse druk speelt de Spaanse keeper de bal kort op de linker centrale verdediger. De intentie van Duitsland is om te voorkomen dat de bal naar de zijkant gaat. Op die manier hopen ze de bal in de as te veroveren. In dat geval kunnen ze direct voor doelgevaar zorgen. Om dat te bewerkstelligen lopen linksbuiten Jamal Musiala en spits Thomas Müller met een boogje om te druk te zetten. Daarmee halen ze de direct passlijn naar beide backs eruit.

De linker centrale verdediger kaatst de bal op de keeper. Doordat Spanje, ondanks het hoog druk zetten van Duitsland, heeft gekozen om kort op te bouwen, wordt ook keeper Unai Simón direct onder druk gezet. Het koppelen van de middenvelders voorkomt dat hij de bal over de grond door de as in kan spelen. Dit alles heeft een lange bal richting rechtsbuiten Ferron Torres, toch niet de beste kopper, tot gevolg. De Duitsers anticiperen daarop door met de linker centrale verdediger het kopduel aan te gaan en door met de linkermiddenvelder terug te sluiten voor de tweede bal. De manier van druk zetten van Duitsland blijkt succesvol. Na het kopduel heeft de linkermiddenvelder de tweede bal opgevangen en heeft Duitsland heeft de bal verovert op de helft van Spanje.

Een specialist worden op het gebied van spelhervattingen? Dat kan! Bekijk daarvoor de e-learning Spelhervattingen.

Om deze video te bekijken moet je zijn ingelogd en geabonneerd op de Mediatheek.

Inloggen Abonneren

Gerelateerd

Pressen met een valse 9

Druk zetten: het ‘Fishing net’

Oranje/Chelsea (VT265): verdedigen helft tegenstander