Bereiken aanvallende middenvelders tussen de linies (Guardiola)

| Marco van der Heide |

In deze vorm staat het bereiken van de aanvallende middenvelders centraal. Zij positioneren zich in de rug van de lijn van vier middenvelders van de tegenstander. In de eerste vorm die te zien is tijdens het trainingskamp speelt rood in een overtal 6:5 (tekening 4a). Bovendien kunnen zij gebruikmaken van de keeper, op wie ze de bal terug kunnen spelen.

Guardiola coacht hierin op het toespelen naar een kant, het verplaatsen van het spel, en dan het inspelen van de aanvallende middenvelder tussen de linies. Rood speelt dus niet van de ene zijkant naar de andere zijkant. Ze spelen naar een kant toe, lokken de tegenstander daarnaartoe en proberen de bal vervolgens zo snel mogelijk bij de aanvallende middenvelder aan de contrakant te krijgen, in de halfspace. Om dit te bevorderen heeft rood het doel niet behaald als de back de aanvallende middenvelder inspeelt. Hij mag dit wel doen, maar dan loopt de vorm gewoon verder, waarbij de aanvallende middenvelder de bal weer uithaalt.

In tekening 4b wordt de vorm wat uitgebreid. Rood krijgt er twee spelers bij, blauw eentje. Dat betekent dat rood nu twee spelers meer heeft (8:6). Dat was in de vorige vorm ook het geval als je de keeper meerekent.

In feite bouwt rood nu op in gelijke aantallen (6:6) omdat de rode aanvallende middenvelders in hun eigen strook blijven. Als blauw het goed aanpakt, kunnen ze dus druk op de bal krijgen, maar als er gaten vallen is dat direct het sein voor rood om de bal tussen de linies in te spelen.

Uiteraard kan in beide vormen een spelelement worden toegevoegd waarbij de aanvallende middenvelders richting het doel gaan om te scoren, bijvoorbeeld in een 2:1 + K-situatie.

In tekening 4c gaat Guardiola over op een partijspel 10:10 + K. Dat dit puur een tactische vorm is om het aanvalsspel te verbeteren, blijkt wel uit het feit dat blauw na balverovering niet kan scoren. Verliest rood de bal, dan speelt een van de assistent-trainers direct een bal in op een rode speler.

Bereikt rood een speler in de voorste zone of de smalle strook daar net voor, dan mogen zij met maximaal vijf spelers aanvallen. Zo ontstaat dus een 5:4 + K-situatie, met de twee aanvallers, twee aanvallende middenvelders en in de meeste gevallen een back tegen de laatste lijn plus de keeper van blauw.

Gerelateerd

Ontwikkelen van chaosvormen

Robin Veldman: positiespel 4:2

De opbouw – Marcelo Bielsa