Centrale middenvelder – bal ontvangen met druk van achteren

| Marco van der Heide |

In De Voetbaltrainer 261 bespreken we de positie van centrale middenvelder door met Phillip Cocu – oud-topspeler op die positie – wedstrijdsituaties te bekijken. In deze video zie je drie clipjes over het ontvangen van de bal met druk van achteren, waar Cocu het volgende over zegt.

Fragment 1

‘Modric komt hier in de bal en heeft een meter of vijf afstand ten opzichte van de Engelsman die op hem doordekt. Modric staat hier niet ingedraaid op het moment dat hij de bal ontvangt. Dankzij zijn surplus aan technische kwaliteiten komt hij daarmee weg. Hij draait open naar zijn rechterbeen, ziet dat zijn tegenstander net wat te veel ruimte behoudt tussen hem en de bal, kapt voorlangs en speelt vooruit een medespeler in.

Middenvelders met minder technische kwaliteiten moeten hier ingedraaid staan om tijd te besparen. Belangrijk is dan wel dat je éérst richting de bal beweegt en pas draait als je de bal krijgt ingespeeld. Waar mogelijk kijk je om je heen. Je hebt je ogen op de bal gericht als de bal van de voet van je teamgenoot vertrekt. Maar daarvoor en daarna heb je tijd om te kijken. Dit hoeft maar een fractie van een seconde te duren. Doe je dit pas op het laatst, dan moet je dan de hele situatie nog tot je nemen. Het verwerken van die informatie kost tijd, die er lang niet altijd is, zeker niet in de top.’

Fragment 2

‘Modric krijgt de bal in deze situatie op zijn rechterbeen ingespeeld (afbeelding 2). Dit geeft hem de optie om vooruit te draaien. Hier vind ik zijn lichaamshouding top. Hij kan vooruit spelen als die mogelijkheid er ligt, maar ook terugdraaien als dat nodig is. Zoals we Modric kennen, is zijn aanname perfect. De bal blijft dicht bij hem en ligt klaar om direct meegenomen te worden. Heb je nog een correctie nodig, dan neemt de kans op balverlies flink toe en wordt het moeilijker een oplossing naar voren uit te voeren.

Wat Modric in deze situatie ook goed doet, is de tegenstander naar zich toe trekken. Hij neemt de bal dicht bij zich aan, dus niet alvast richting de ruimte. Doet hij dat wel, dan reageert de tegenstander daarop en snijdt hij hem de pas af in een schuine lijn. Modric lokt de tegenstander en als die er bijna is, versnelt hij. Zo blijft hij de baas over de situatie.’

Fragment 3

‘Hier zie je een vast spelpatroon van Liverpool (afbeelding 4a). Ze bouwen op met een keeper, twee centrale verdedigers, twee backs en twee centrale middenvelders. RB Leipzig stelt daar twee spitsen en drie aanvallende middenvelders tegenover. Die drie middenvelders staan half-half tussen de backs en de centrale middenvelders in.

Liverpool bouwt op over links. Dat betekent dat de aanvallende middenvelder van RB Leipzig de taak krijgt om Thiago – linkshalf bij Liverpool – op zijn huid te zitten. Wat Thiago slim doet, is naar de zijkant uitwijken (afbeelding 4b). Zo wordt de afstand die zijn tegenstander moet overbruggen groter. De bal kan langs de lijn op hem worden ingespeeld.

Zo komt Liverpool onder de druk uit, maar krijgt Thiago wel te maken met druk van achteren. Hij moet zich uit deze situatie zien vrij te spelen. In de close-up beelden is goed te zien dat Thiago continu oog houdt voor de positie van zijn tegenstander.

Die presst uiteindelijk in de richting van Thiago’s linkerbeen, waardoor die de bal aanneemt en kort daarna versnelt naar voren, richting zijn rechter. Had de tegenstander die kant afgedekt, dan had Thiago dat ongetwijfeld opgemerkt, was hij teruggedraaid en had hij de as opgezocht om zo het spel te verplaatsen.

Kortom, hij is zich bewust van zijn tegenstander en reageert op hem door naar de andere kant toe weg te draaien. De richting waarin de tegenstander drukzet, bepaalt dus de keuze van Thiago. Heel moeilijk, maar ontzettend effectief.’

Gerelateerd

Thierry Henry over 1:1 aanvallen

Zinchenko over het spelen aan de binnenkant

Aanvallende principes Jong OranjeLeeuwinnen