Centrale middenvelder – diepgang achter de verdediging

| Marco van der Heide |

In De Voetbaltrainer 261 bespreken we de positie van centrale middenvelder door met Phillip Cocu – oud-topspeler op die positie – wedstrijdsituaties te bekijken. In deze video zie je twee clipjes over diepgang, waar Cocu het volgende over zegt.

Fragment 1

‘Diepgang achter de verdediging is geen taak die de gehele wedstrijd lang van een centrale middenvelder wordt verwacht. Maar als je dit een paar keer per wedstrijd kunt toevoegen, is dat echt van toegevoegde waarde. Zoals Goretzka in deze situatie (afbeelding 8). Hij kiest positie tussen beide centrale middenvelders van FC Barcelona in. Vervolgens zijn er drie (mogelijke) triggers die ervoor zorgen dat hij ook echt gáát, in volle sprint.

Ten eerste is hij op een gegeven moment naast of zelfs iets voorbij beide centrale middenvelders. Dat betekent dat als hij gaat sprinten, zij hem niet of nauwelijks nog kunnen achterhalen. Ten tweede speelt Bayern een teamgenoot in op een goede positie. Die heeft tijd en ruimte om een eindpass te geven. En ten derde trekt een teamgenoot van Goretzka de linker centrale verdediger van Barça weg uit het centrum. Goretzka registreert deze dingen en komt niet veel later in het strafschopgebied tot een schot.’

Fragment 2

‘Tegen een tegenstander die in twee rijtjes van vier verdedigt, zoals veel ploegen tegenwoordig doen, is het slim om positie te kiezen in het vierkant tussen de back, centrale verdediger, buitenspeler en centrale middenvelder (afbeelding 9a). In die ruimte kan een speler tussen de linies aangespeeld worden, maar staat hij ook in een ideale positie om diep te gaan. Dat doet Bellingham in deze situatie uitstekend.

Hij start in het vierkant en vertrekt in de diepte als de bal naar de buitenspeler gaat (afbeelding 9b). De back dekt door richting de zijkant, de centrale verdediger blijft ver in de as en de centrale middenvelder heeft een achterstand, waardoor hij te laat komt. Niet veel later scoort Bellingham oog in oog met de keeper van Besiktas.

Loopacties maak je óf voor jezelf óf voor een medespeler. Hier gaat Bellingham diep, waarmee hij de linker centrale verdediger voor een dilemma stelt. Als die naar Bellingham uitwijkt, moet hij Erling Braut Håland loslaten. Dat doe je als centrale verdediger niet graag.’

Om deze video te bekijken moet je zijn ingelogd en geabonneerd op de Mediatheek.

Inloggen Abonneren

Gerelateerd

Van analyse, via training naar wedstrijd (Maurice Steijn, VT274)

Meevoetballende keeper als extra man in de opbouw

Positie kiezen in de rug van de tegenstander