WK2022: Hoekschop (1) Argentinië – Kroatië

| Jelmer de Zwart |

De eerste spelhervatting komt uit de wedstrijd Argentinië – Kroatië. Kroatië heeft een corner aan hun rechterkant van het veld. Argentinië verdedigt met alle spelers in het zestienmetergebied. Inclusief keeper maakt dat een 11:6-situatie in Argentijns voordeel. Niet direct een heel gunstige situatie vanuit Kroatisch oogpunt. Om numerieke nadeel kleiner te maken, probeert Kroatië spelers van Argentinië uit de zestien te lokken. Modrić neemt de hoekschop kort en hij krijgt de bal terug na een kaats. Op dat moment heeft een Kroatische speler buiten de zestien zijn sprint al ingezet. Tel daarbij op dat Brozović aan de balkant buiten de zestien staat, waardoor Kroatië vier spelers rondom de bal heeft.

Als antwoord daarop stuurt Argentinië er drie spelers uit om te verdedigen. Dat heeft twee voordelen voor Kroatië. Ten eerste hebben zij een overtal rondom de bal 4:3. En ten tweede zijn er drie Argentijnse spelers weg uit het zestienmetergebied, tegenover één Kroaat. In het gebied voor het doel is het inclusief keeper 8:5, een al vele malen gunstigere situatie dan de 11:6 die het in eerste instantie was. Na een overlap kan een Kroatische speler de bal in relatieve vrijheid voorgeven.

Van de vijf spelers van Kroatië voor het doel fungeren er drie als blokkers. Eén speler staat op de vijfmeterlijn en beweegt richting de bal. Daardoor ontstaat er ruimte bij de tweede paal. Via een omloopactie komt de vijfde speler van Kroatië, Joško Gvardiol, vrij en kan hij de bal koppen.

Een specialist worden op het gebied van spelhervattingen? Dat kan! Bekijk daarvoor de e-learning Spelhervattingen.

Om deze video te bekijken moet je zijn ingelogd en geabonneerd op de Mediatheek.

Inloggen Abonneren

Gerelateerd

Cornervariant Brentford

WK2022: Hoekschop (2) Duitsland – Japan

Cornervariant Newcastle United