WK2022: Vrije trap (2) Engeland – Senegal

| Jelmer de Zwart |

Ook de tweede variant bij een vrije trap komt van Engeland, dit keer in de wedstrijd tegen Senegal. Engeland heeft een vrije trap aan hun linkerkant van het veld. Er staan drie Engelse spelers bij de bal. Verder valt op dat Engeland over bijna de gehele breedte van het zestienmetergebied spelers heeft staan. De meeste staan, vanuit Engels perspectief gezien, aan de rechterkant. Daar staan vier spelers van Engeland tegenover vijf spelers van Senegal. Aan de linkerkant van de zestien is het 2:2. Eén speler van Senegal staat daar tussenin. Links is dus de meest gunstige situatie voor Engeland. Henderson speelt de bal breed richting Walker. Dat zorgt ervoor dat de oriëntatie van de Senegalezen ook naar rechts gaat, daar waar de bal is.

Declan Rice, die in eerste instantie bij de vrije trap stond, sprint op dat moment naar voren. Daardoor verandert de 2:2-situatie in een 3:2-situatie in het voordeel van de Engelsen. Het gevolg daarvan is dat Rice vrijkomt in de zestien van Senegal. Met een hoge bal weet Walker hem ook te bereiken.

Doordat de bal van rechts naar links is verplaatst, verandert ook de oriëntatie van de spelers van Senegal: zij volgen de bal. Ondanks dat ontvangt Rice de bal in relatieve vrijheid en kan hij de bal van binnen de zestien voor het doel geven.

Een specialist worden op het gebied van spelhervattingen? Dat kan! Bekijk daarvoor de e-learning Spelhervattingen.

Om deze video te bekijken moet je zijn ingelogd en geabonneerd op de Mediatheek.

Inloggen Abonneren

Gerelateerd

WK2022: Vrije trap (1) Engeland – Frankrijk

Drie varianten vrije trap

Varianten voor de vrije trap