WK2022: Vrije trap (3) Kroatië – Marokko

| Jelmer de Zwart |

De derde vrije trap komt uit de troostfinale tussen Kroatië en Marokko. Kroatië heeft een vrije trap op een meter op dertig van het doel van Marokko. Ook bij deze vrije trap staan twee nemers: een linksbenige speler en een rechtsbenige speler. Daardoor moet Marokko zowel met een indraaiende als met een uitdraaiende bal rekening houden. Daarnaast heeft Kroatië op beide hoeken van de zestien een speler staan. Om te voorkomen dat deze spelers vrijstaan, moet Marokko de hele breedte van het zestienmetergebied verdedigen. Dat maakt dat de onderlinge afstanden in hun verdedigende organisatie groot zijn.

In eerste instantie begint de rechtsbenige speler met zijn aanloop. Daardoor lopen de twee zwart gearceerde verdedigers van Marokko naar achter en heffen zij daarmee buitenspel op. De rechtsbenige speler stapt over de bal heen en de linksbenige speler neemt de bal. In de gele cirkel staan drie spelers van Kroatië tegenover drie Marokkaanse verdedigers. Twee Kroatische spelers zetten een blok, waardoor de derde na een omloopactie vrijkomt.

De speler met de omloopactie is ook de speler die de bal uit de vrije trap ontvangt. Het blokken door zijn medespelers heeft ervoor gezorgd dat hij de bal in relatieve vrijheid ontvangt. De twee spelers van Marokko die werden geblokt probeer te corrigeren en trachten druk te zetten op de bal (de twee zwart gearceerde spelers). Daardoor verliezen ze de Kroatische spelers die het blok zetten uit het oog. Nadat de bal wordt terug gekopt in die ruimte, kan Gvardiol de bal in veel vrijheid binnenkoppen.

Een specialist worden op het gebied van spelhervattingen? Dat kan! Bekijk daarvoor de e-learning Spelhervattingen.

Om deze video te bekijken moet je zijn ingelogd en geabonneerd op de Mediatheek.

Inloggen Abonneren

Gerelateerd

Variant vrije trap Sparta

Het effect van jarenlang trainen

Variant vrije trap (training RB Leipzig)