Vrijlopen tussen de linies: ideale lichaamshouding middenvelder

| Marco van der Heide |

Middenvelders als Busquets, Kroos, De Bruyne en Thiago lijken soms te voetballen zonder dat het ze enige moeite kost. Ze blijven rustig, ook onder druk, en vinden bijna altijd de juiste oplossing. Een van de sleutels tot hun succes is hun lichaamshouding die ze in staat stelt om een groot gedeelte van hun omgeving te zien en waar mogelijk naar voren te draaien.

Hieronder vind je mogelijke vragen om aan spelers te stellen over het positioneren tussen de linies door deze middenvelders.

  1. In welke situatie(s) vind je de lichaamshouding van de speler die de bal krijgt niet optimaal? Wat kan er beter?
  2. Wat vind je zo goed aan de lichaamshouding in de situaties die je wel goed vindt? Wat levert dit op voor de speler die de bal krijgt?
  3. Hoe zou je in algemene zin de ideale lichaamshouding willen omschrijven voor het ontvangen van passes tussen de linies?
  4. Hoe zou je hier tijdens trainingen beter in kunnen worden? Wat heb je daarvoor nodig? En welke oefeningen lenen zich hier goed voor?
  5. Op welke spelers binnen jouw club kun je tijdens wedstrijden letten? En welke topspelers kun je op televisie of via YouTube extra bestuderen?
Gerelateerd

Positie kiezen in de rug van de tegenstander

Druk uitlokken en het spel versnellen (Brighton)

De valse 9