De middenvelder: de verbinding tussen verdediging en aanval

Een middenvelder is een speler tussen de verdediging en de aanval in. Daarmee is hij als het ware de verbinding tussen deze twee linies. Dat betekent ook dat deze spelers zowel in het verdedigen als in het aanvallen bedreven moeten zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Frenkie de Jong. Zijn spel kenmerkt zich door dribbels als hij in balbezit is, maar ook verdedigend is hij van waarde met zijn tackles. Dit artikel gaat in op verschillende aanvallende vaardigheden die belangrijk zijn voor een middenvelder.

Tussen de linies vrijkomen als middenvelder

Een belangrijke vaardigheid van een middenvelder is het vrijkomen tussen de linies. In de meeste gevallen is dat tussen de verdediging en het middenveld van de tegenstander. Het voordeel hiervan is, dat wanneer de middenvelder de bal ontvangt, er al een linie van de tegenstander is uitgespeeld. Dat betekent dat er minder tegenstanders tussen de bal en het doel zijn. Op die manier is het makkelijker om kansen te creëeren. De video laat hiervan een voorbeeld zien van Manchester City-middenvelder Kevin de Bruyne. Op het moment dat er geen druk is op de bal, beweegt de Belgisch internationale weg van de bal. Dit geeft de speler aan de bal de ruimte om verder op te dribbelen. Als de middenvelder van de tegenstander druk gaat zetten op de bal, beweegt De Bruyne uit zijn rug. Op die manier komt de passlijn open te liggen. Daarbij valt ook zijn lichaamshouding op. Als hij de bal aanneemt, staat hij al half opengedraaid. Daardoor kan hij gelijk de doel van de tegenstander opzoeken.

Meer informatie >>

middenvelder tussen de linies

Betere situaties creëren met een dribbel

Soms komt het voor dat er niet of nauwelijks passopties zijn. Als je dan geen dribbel in huis hebt, blijven er weinig mogelijkheden over. Dan loop je in de val. Daarom is een goede dribbel een geweldig wapen voor een centrale middenvelder. Dan is geen dribbel waarmee je in de frontale 1:1 langs je tegenstander dendert met een schijnbeweging. Op deze positie gaat het meer om het versnellen richting de vrije ruimte en de timing van het moment. In deze video zijn hiervan drie fragmenten terug te zien. Daarin komen Luka Modrić, Frenkie de Jong en Leon Goretzka in terug. Wat zo knap is aan de manier waarop Modric dribbelt (afbeelding 5), is dat hij de bal continu speelklaar houdt. Hij kan dus telkens – op basis van de situatie – kiezen om verder te dribbelen of juist te passen. Tegenstanders reageren natuurlijk op de speler die dribbelt. De richting en het tempo beïnvloeden hun keuzes. Maar het werkt ook andersom! Als jij als speler de bal speelklaar houdt, kun je reageren op de tegenstander. Blokkeert die een passlijn, dan versnel je erlangs. Verdedigen ze vooral jou, dan pass je.

Meer informatie >>

middenvelder dribbelen

Als middenvelder diepgaan achter de verdediging

Diepgang achter de verdediging is geen taak die de gehele wedstrijd lang van een centrale middenvelder wordt verwacht. Maar als je dit een paar keer per wedstrijd kunt toevoegen, is dat echt van toegevoegde waarde. Zoals Goretzka in deze video. Hij kiest positie tussen beide centrale middenvelders van FC Barcelona in. Vervolgens zijn er drie (mogelijke) triggers die ervoor zorgen dat hij ook echt gáát, in volle sprint. Ten eerste is hij op een gegeven moment naast of zelfs iets voorbij beide centrale middenvelders. Dat betekent dat als hij gaat sprinten, zij hem niet of nauwelijks nog kunnen achterhalen. Ten tweede speelt Bayern een teamgenoot in op een goede positie. Die heeft tijd en ruimte om een eindpass te geven. En ten derde trekt een teamgenoot van Goretzka de linker centrale verdediger van Barça weg uit het centrum. Goretzka registreert deze dingen en komt niet veel later in het strafschopgebied tot een schot.

Meer informatie >>

middenvelder diepgang

Aannames richting de vrije ruimte

Ook de balaanname is een belangrijke vaardigheid van een middenvelder. Als hij de bal aangespeeld krijgt, moet hij deze controleren om er een goed vervolg aan te geven. Thiago Alcántara, middenvelder van het Engelse Liverpool, is daar een meester in. In deze video komen een aantal fragmenten terug uit zijn tijd bij Bayern München. Thiago is goed in het bespelen van de ruimtes. Maar door zijn aannames kan hij ook ruimtes creëeren. Zowel voor zichzelf als voor medespelers. Wat opvalt is zijn lichaamsschijnbeweging vlak voor hij de bal beroert. Daarmee zet hij zijn tegenstander op het verkeerde been. Hij doet bijvoorbeeld alsof hij linksom opendraait, maar hij draait uiteindelijk rechtsom. De tegenstander reageert in eerste instantie op zijn lichaamsschijnbeweging, waardoor er ruimte ontstaat aan de andere kant.

Meer informatie >>

aannames

Het kijkgedrag van een middenvelder

Het kijkgedrag van een voetballer is essentieel om de informatie uit de omgeving binnen te krijgen. Juist voor een middenvelder is dit van cruciaal belang. Dit zijn namelijk de spelers die in het midden van het veld staan. Dat betekent dat er 360 graden om hun heen informatie is te achterhalen. Zij worden niet ‘beschermd’ door een zijlijn. Een speler die in dit aspect heel bedreven was, is Frank Lampart. In deze beroemde video komt goed naar voren hoevaak hij om zich heen kijkt om informatie te verzamelen over zijn omgeving. In een onderzoek naar kijkgedrag, van de Noor Geir Jordet, kwam naar voren dat Lampard samen met Steven Gerrard (Liverpool) op de tweede en derde plek stonden qua aantal keren over de schouder kijken per minuut. De onbetwiste koploper destijds: Xavi (FC Barcelona).

Meer informatie >>

kijkgedrag middenvelder

Mediatheek

In de Mediatheek zijn onder andere video’s te vinden over de middenvelder. Daarnaast zijn er wedstrijdvideo’s, uitleg bij het tactiekbord, oefenstofvideo’s en interviews te vinden. Wil jij toegang krijgen tot al deze video’s? De Mediatheek is al beschikbaar vanaf €40 per jaar!

Meer informatie >>