Als trainer-coach kun je eindeloos variëren in de oefenstof als je een grote groep tot je beschikking hebt. Wanneer er slechts vier personen aanwezig zijn, is het aanbod beperkter. Desondanks is het heel goed mogelijk om ook met vier personen een zinvolle training te geven. Juist in kleinere groepen is het mogelijk om gedetailleerder in te gaan op de individuele behoeftes van de spelers. In dit artikel zetten we een aantal geschikte oefenvormen voor vier personen op een rijtje.

Oefenvorm voor vier personen in de onderbouw

Een mooie oefenvorm voor vier personen is de onderstaande trainingsvorm. Deze is bij uitstek geschikt voor spelers in de onderbouw. De nadruk ligt op het verbeteren van het kijken voor én tijdens het vrijlopen. Ook komt het passeren en verdedigen van 1:1-situaties aan bod. De oefenvorm werkt als volgt: aan beide kanten dribbelt een speler in. Na een schijnbeweging spelen zij de bal naar de overkant. Vervolgens bewegen ze zijwaarts om vrij te komen. Dan ontvangen zij de bal van de speler aan de ‘eigen kant’. De spelers die deze bal inspeelden, worden dan verdediger tegen de aanvaller van het andere team. Beide team spelen tegen elkaar. Het team met de meeste goals wint. Doordat er meerdere aspecten van het voetbal in zitten, is dit een zeer geschikte vorm voor vier personen.

Meer informatie >>

vier personen onderbouw

De inworp trainen met vier personen

Met vier personen kan er ook uitstekend op de inworp worden getraind. Een voorbeeld van hoe dat kan is deze oefenvorm. In totaal wordt er 2:2 gespeeld per organisatie. De bedoeling is om de grote pionnen van het andere team om te gooien. Dit is alleen toegestaan met je juiste ingooi techniek. Op één veld zijn er meerdere ballen in het spel. Daarbij is het veld verdeeld door de middenlijn. Zo onstaan er twee vakken, één voor elk team. Elk team moet in zijn eigen vak blijven. Op die manier is er een minimale afstand tusse de grote pionnen van de tegenstander en de ingooier. Dat maakt het realistischer, aangezien ook in de wedstrijd deze afstand er zal zijn. De spelers mogen alleen bewegen zonder bal. Alles tezamen maakt het een geschikte vorm voor de inworp wanneer er vier personen zijn.

Meer informatie >>

Verbeter de schotnauwkeurigheid

Een andere vorm voor vier personen uit de TrainingsPlanner staat in het teken van het verbeteren van de schotnauwkeurigheid. In deze oefenvorm is het doel door middel van linten verdeeld in negen vakken. Er zijn twee teams van beide twee spelers. Vier personen in totaal dus. De twee teams spelen tegen elkaar. Van ieder team staat één speler naast de grote goal en één in het vak op de rand van het zestienmetergebied. Vanaf de achterlijn wordt de speler in het vak ingespeeld. Deze speler heeft twee opties. Hij mag de bal aannemen en vervolgens in het doel schieten. Dit is goed voor één punt. Een andere mogelijkheid is dat hij de aankomende bal direct in het doel schiet. Dit levert twee punten op. De vakken in het doel kunnen op meerdere manieren worden gebruikt. Zo kan een speler alleen maar scoren in de vakken aan de zijkant of moet de bal zo snel mogelijk in alle vakken zijn geschoten.

Meer informatie >>

schotnauwkeurigheid vier personen

Linietraining verdedigers

Met het aantal van vier personen kan ook op linieniveau worden ingezoomd. Dat is het geval bij deze linietraining voor verdedigers. In deze vorm komen drie vaardigheden tijdens het verdedigen aan bod. De eerste is het verdedigen van een voorzet. Daarna het verdedigen tijdens een 1:1-duel. Tot slot het wegwerken van de bal. Jürgen Dirkx vertelt over deze oefenvorm: “We hebben bewust gekozen voor een aaneenschakeling van drie verschillende elementen van verdedigen. In de wedstrijd krijg je als verdediger ook met meerdere verdedigende aspecten te maken. Na het verwerken van een voorzet houdt het spel niet op, maar moet je direct aansluiten. Het is goed mogelijk dat je vervolgens in een 1:1-duel terechtkomt en niet veel later een bal moet wegwerken. Je moet dan in je gedachtegang snel schakelen tussen verschillende elementen op het gebied van verdedigen en dat simuleren we met deze oefening.”

Meer informatie >>

linietraining

Positiespel 3:1

Een oefenvorm voor vier personen waarin veel aspecten van voetbal terugkomen is het positiespel 3:1. In deze vorm speelt het drietal op balbezit. De ene verdediger probeert de bal af te pakken. Omdat het team in balbezit slechts met drie spelers is, is het belangrijk om direct na een pass door te bewegen. Als dat niet gebeurt, kan de verdediger makkelijker druk zetten. Daarnaast staan de technische vaardigheden centraal. Het is cruciaal om de bal gelijk speelklaar te hebben. Dit vraag twee dingen van de spelers: het goed kijken voor en tijdens het spelen van de bal én het goed aannemen en passen van de bal. Voor de verdediger ligt de nadruk op het druk zetten in ondertal. Er zijn geen mede-verdedigers die hem kunnen helpen. Hij is dus op zichzelf aangewezen. Dat betekent dat de houding tijdens het verdedigen belangrijk is én het moment van druk zetten. Eventueel kan er een omschakeling worden toegevoegd nadat de verdediger de bal verovert.

Meer informatie >>

TrainingsPlanner

Wil je toegang krijgen tot tientallen oefeningen voor vier personen? En daarnaast nog tot vele honderden positiespelen, pass- en trapvormen, partijspelen en andere oefeningen? De TrainingsPlanner is al beschikbaar vanaf €50 per jaar. Daarmee heb je onbeperkt toegang tot alle oefeningen. Daarnaast kun je leerlijnen gebruiken, een agenda aanmaken, gehele trainingen downloaden en je favoriete vormen opslaan.

Meer informatie >>

trainingsplanner