Opstelling maken in online template en delen met spelers

Als trainer kan het erg handig zijn om online een opstelling te maken. Zo kun je zelf puzzelen met de basiself en de opstelling vervolgens doorsturen naar je team. Voor het maken van een opstelling zijn veel apps en websites beschikbaar. We zetten de meest geschikte voor je op een rij.

Hoe maak ik online een opstelling?

Je kunt natuurlijk de opstelling maken op een groot vel papier, de namen erbij schrijven en een afbeelding naar je spelers versturen. Maar ten eerste is dat veel werk, en ten tweede vinden je spelers het ongetwijfeld enigszins ouderwets.

Dit kan tegenwoordig heel makkelijk en snel online, via een applicatie of website. Op basis van de opties die we hieronder geven kies je een handig template uit, gebruik je ‘m om de opstelling te maken en verstuur je ‘m direct naar je spelers.

Waar moet ik op letten?

Welke website of app voor jou het meest handig is, hangt uiteraard af van je voorkeuren. De verschillende opties die we hieronder noemen kennen allemaal hun eigen voor- en nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen.

 • De hoeveelheid reclame die storend aanwezig is op het template.
 • De mogelijkheid om looplijnen of andere extra informatie toe te voegen.
 • Het gemak waarmee je formaties en namen kunt veranderen.
 • De kwaliteit van de vormgeving van de app of de website.
 • De optie om minder spelers weer te geven, bijvoorbeeld voor JO7 of MO9.
 • Het uittekenen van wedstrijdsituaties door tegenstanders toe te voegen.
 • De mogelijkheid om de opstelling via Whatsapp naar spelers te sturen.

Opstelling maken

Hieronder noemen we verschillende opties, inclusief de voor- en nadelen. Wil je direct naar de informatie over zo’n opstelling-maken-app of -website toe? Gebruik dan de ankerlinks hieronder.

Tactics Manager

Laten we beginnen met de meest geavanceerde software. Dit is ook de enige optie in dit artikel die geld kost, maar dan kun je er ook direct álles mee. De aanschafprijs is eenmalig, dus je betaalt geen jaarlijks bedrag om het te kunnen blijven gebruiken.

De opties binnen de software zijn talrijk.

 • Opstelling maken in de meest uitgebreide zin van het woord.
 • Trainingsvormen uittekenen via allerlei verschillende templates.
 • Wedstrijdsituaties uitbeelden en visueel maken met pijlen en cirkels.
 • Spelhervattingen uittekenen om in de kleedkamer op te hangen.

Je kunt allerlei templates (velden) kiezen, spelers op allerlei verschillende manieren positioneren en er zit een groot scala aan materialen, pijlen en cirkels in om dingen te verduidelijken.

TacticsManager werd ontwikkeld door het Engelse SoccerTutor en als redactie van De Voetbaltrainer werken we hier naar volle tevredenheid mee. De software is ook te koop in onze eigen webshop.

Meer informatie >>

Gebruiker Geart Bakker schreef de volgende recensie over Tactics Manager.

‘Ik heb jaren mijn trainingen op papier uitgewerkt. Het grote voordeel van Tactics Manager is dat ik mijn oefenvormen digitaal heb en dus niet elke keer opnieuw hoef uit te werken. Het programma is gemakkelijk in gebruik, je kunt er direct mee aan de slag. Ik kan het dus iedereen aanraden.’

Lineup11

opstelling maken lineup11

Een veelgebruikte app is Lineup11. Deze is beschikbaar op je telefoon en stelt je in staat de opstelling via Whatsapp of mail door te sturen. Je hebt de keuze uit ontelbaar veel verschillende velden en shirts.

Een nadeel is wel dat de poppetjes redelijk groot zijn en ze elkaar soms wat in de weg zitten. Bovendien kun je het template alleen gebruiken als je de app downloadt.

Chosen 11

opstelling maken via chosen 11

Chosen 11 is een erg overzichtelijke website, met weinig opties en geen vervelende banners aan de zijkanten. Je hoeft geen app te downloaden maar kunt direct beginnen.

De website kent naast het formeren van een elftal de optie om vijf of zeven spelers op te stellen, bijvoorbeeld voor pupillen- of zaalvoetbal. Het veld zie je van bovenaf in 2D, wat minder mooi lijkt, maar wel handiger werkt dan het 3D-beeld van Lineup11.

In Chosen 11 download je de opstelling direct en krijgt ‘m zonder reclameteksten. Een nadeel is wel dat je geen tegenstanders kunt toevoegen.

Share My Tactics

opstelling maken via share my tactics

Een andere optie is Share My Tactics. Met je pijltje klik je snel en handig aan waar je de spelers wilt neerzetten. Later kun je ze uiteraard nog verplaatsen. Door op een speler te klikken, kun je ook bepaalde looplijnen toevoegen. De website biedt daarnaast de optie om tegenstanders toe te voegen.

Als je opstelling klaar is, kun je ‘m een naam geven en insturen. Hij is dan vindbaar in de zoekfunctie. Typ je daar bijvoorbeeld ‘Real Madrid’ in, dan vind je allemaal opstellingen van Real Madrid door de jaren heen. Grappig om terug te zien, en anderen kunnen uiteraard ook de door jou gemaakte opstelling bekijken. Je favoriete Barça ooit bijvoorbeeld, of de opstelling die volgens jou het best bij het huidige Chelsea past.

Build Lineup

opstelling maken via Build Lineup

Via Build Lineup kun je direct aan de slag. Wil je opstellingen opslaan om er later mee verder te gaan, dan is het uiteraard nodig om een account aan te maken. Er staat standaard al een bepaalde formatie ingesteld, die je gemakkelijk kunt aanpassen aan je eigen wensen. De namen van de spelers vul je zelf in.

Net als bij Share My Tactics is er de mogelijkheid om opstellingen van anderen te zien. Share My Tactics wordt vaker gebruikt, maar eigenlijk is Build Lineup wat gebruiksvriendelijker. Ook staat er minder reclame hinderlijk in beeld. Via Build Lineup kun je de gemaakte opstelling eveneens eenvoudig delen met je spelers.

Lineup Builder

opstelling maken via Lineup Builder

De website Lineup Builder is niet de mooiste qua design, maar biedt wel net wat extra opties. Zo kun je drie verschillende looplijnen per speler toevoegen, die je 360 graden rond kunt draaien. Voor de clubkleuren van jullie tenue kun je kiezen uit alle mogelijke kleurcodes.

Een handige optie is daarnaast dat je je opstelling ook kunt delen via een link. Dat voorkomt het heen en weer sturen van veel bestanden. Ook kun je een opstelling embedden, bijvoorbeeld op een blog.

CoachAmigo

opstelling maken coachamigo

Een mooie Nederlandse app heet CoachAmigo. Daarin kun je naast een opstelling maken ook een wedstrijdschema importeren en allerlei statistieken bijhouden. Maar het meest bijzondere van deze app is waarschijnlijk de mate waarin je kunt personaliseren.

Zo maak je jouw spelers aan binnen de app en kun je van elke speler een foto toevoegen, zodat je de spelers ook daadwerkelijk in het 2D-veld ziet staan. CoachAmigo kost iets meer tijd dan andere online opties, maar als je wekelijks je opstelling wilt maken, is het zeker de moeite waard.

Sideline

Een leuke website voor teams op een wat lager niveau is Sideline. Dit is een soort digitale omgeving waar je met je hele team op kunt inloggen. De website is geschikt om een opstelling te maken en biedt daarnaast de mogelijkheid om de trainingsopkomst bij te houden. Ook is er de wat ludieke optie om voor verschillende acties (min)punten toe te kennen, zoals voor een doelpunt, assist of rode kaart.

Kenmerkend is ook het feit dat de aanvoerder een eigen wachtwoord heeft. Veel vriendenteams hebben geen trainer, maar wel een aanvoerder die zelf meespeelt en daarnaast de opstelling maakt. Hij kan dus een teamaccount aanmaken op deze website en zijn teamgenoten uitnodigen. Een overzichtelijke plek om tijdrovende handmatige handelingen of onoverzichtelijke Excel-sheets te vervangen.

opstelling maken via sideline

Conclusie

Wil je echt heel goed voor de dag komen bij je spelers, gebruik dan TacticsManager. Nadelen zijn de eenmalige aanschafprijs en het feit dat je het ’t best via desktop kan gebruiken. Maar als je dat op de koop toeneemt, kun je er echt álle kanten mee op. Gelukkig is testen gratis met de vijfdaagse proefperiode. Er zijn genoeg gratis alternatieven, die niet dezelfde kwaliteit bieden, maar wel geschikt zijn om je doel te bereiken: een online opstelling maken en met je team delen. Het is vervolgens een kwestie van smaak welke je het liefst gebruikt.