In deze serie lichten we een-voor-een een positie op het veld uit. In het tweede deel staat de centrale middenvelder centraal. Daarvoor spraken we Phillip Cocu, die in zijn carrière weliswaar op nagenoeg alle posities speelde, maar toch het vaakst centraal op het middenveld te vinden was, pendelend van strafschopgebied naar strafschopgebied. We lieten hem beelden zien van zes verschillende typen centrale middenvelders in de top: Frenkie de Jong, Luka Modric, Thiago Alcántara, Jude Bellingham, Koke en Leon Goretzka. ‘Maak telkens plaatjes van de situatie om je heen, en update dit plaatje bij iedere mogelijkheid die je krijgt.’

Via deze pagina vind je de wedstrijdbeelden die we met Cocu bespraken en die verder worden toegelicht in De Voetbaltrainer 261. Kijk zelf de video alvorens zijn visie erop te lezen, en kijk welke overeenkomsten er zijn en welke dingen Cocu opmerkt die je pas ziet als hij erop wijst.

Druk van achteren

Drie clipjes waarin een speler de bal ontvangt met een tegenstander in zijn rug. Dit zijn fragmenten 1, 2 en 3 in het artikel in De Voetbaltrainer.

Dribbelen

Drie clipjes waarin een speler met een dribbel een betere situatie creëert voor zijn team. Dit zijn fragmenten 4, 5 en 6 in het artikel in De Voetbaltrainer.

Diepgang

Twee clipjes waarin een speler diepgaat achter de laatste lijn van de tegenstander. Dit zijn fragmenten 7 en 8 in het artikel in De Voetbaltrainer.

Duelleren

Twee clipjes waarin een speler een duel of tweede bal wint en zijn tegenstander(s) te slim af is. Dit zijn fragmenten 9 en 13 in het artikel in De Voetbaltrainer.

Onderscheppen

Drie clipjes waarin een speler een bal onderschept door zich goed te positioneren. Dit zijn fragmenten 10, 11 en 12 in het artikel in De Voetbaltrainer.