Spelprincipes zijn niet nieuw. Wel is de aandacht ervoor de laatste jaren enorm toegenomen. Steeds meer trainers stellen spelprincipes op en proberen die zo goed mogelijk op spelers over te brengen. Maar wat zijn spelprincipes nu precies? Waarom zijn ze belangrijk? Hoe stel je ze op en hoe breng je ze over? Ons nieuwe boek ‘Trainen op spelprincipes’ vertelt je er alles over! Vanaf nu is dit boek voor € 14,95 verkrijgbaar in onder meer onze webshop.

De afgelopen jaren besteedde De Voetbaltrainer al op verschillende manieren aandacht aan het onderwerp ‘spelprincipes’. Van interviews en online artikelen, tot specials en eBooks. Maar de vraag is groeiende, vooral voor het trainbaar maken van de principes. Zo is het idee ontstaan voor dit praktische boek met de vertaling naar het trainingsveld. Zodat jij er snel mee aan de slag kunt!

Wat zijn spelprincipes?

Er is soms discussie over wat spelprincipes zijn. Bovendien worden veel voetbaltermen nogal eens door elkaar gehaald. Denk dan aan termen als formatie, opstelling, speelwijze, patronen en tactiek enerzijds en spelprincipes anderzijds. In dit boek hanteren we als uitgangspunt dat
spelprincipes een onderdeel vormen van de speelwijze.

Spelprincipes bieden tactische afspraken voor spelers die als richtlijnen, handvatten of vuistregels dienen. In de kern gelden de afgesproken spelprincipes in alle mogelijke situaties. Een voorbeeld van een verdedigend spelprincipe is: ‘Beweegt de bal, dan beweegt het team in die richting mee’. Dit geldt voor iedere speler binnen het team, bij elke stand tegen elke tegenstander, binnen elke formatie. Daarom wordt het een principe genoemd.

Nieuw boek! Trainen op spelprincipes

  • 40 praktische trainingsvormen (o.b.v. 10 spelprincipes)
  • direct toepasbaar op het veld
  • heldere uitleg en duidelijke tekeningen
  • benadering met wedstrijdsechte trainingsvormen
  • aan te passen naar niveau en leeftijd
  • vanaf nu verkrijgbaar in onze shop