In het voetbal zijn twee aspecten belangrijk: het herkennen van situaties en hier vervolgens een passende actie voor uitvoeren. De individuele controle van een bal is dus cruciaal. Immers, hoe minder controle hoe minder acties er kunnen worden uitgevoerd. Techniek is dus een erg belangrijk onderdeel in het voetbal. Om dit te verbeteren is er techniektraining. In deze soort training staan deze individuele vaardigheden centraal. In dit artikel gaan we verder in op de techniektraining. Welke vormen zijn geschikt en welke vaardigheden worden hiermee getraind?
Kappen en draaien met poortjes
De eerste oefenvorm over techiektraining staat in het teken van het kappen en het draaien naar de vrije ruimte. Daarbij speelt ook het kijkgedrag een belangrijke rol. In totaal is er één aanvaller en zijn er drie verdedigers. De aanvaller staat met de bal binnen in het vak. De drie verdedigers staan er buiten. In de vier hoeken van het vak zijn vier poortjes. De bedoeling is dat de aanvaller daar doorheen dribbelt. De verdedigers bewegen buiten het vak om de poortjes af te schermen. De aanvaller moet dus goed kijken naar de positie van de verdedigers. Tegelijkertijd moet hij de bal goed onder controle houden om te kunnen handelen naar wat hij ziet. Hierbij kan ook een methodische stap worden gemaakt. Binnen het vierkant kan er 2:1 worden gespeeld. In dat geval komt ook het kappen en draaien richting de ruimte terug, maar is er ook weerstand van een verdediger.

Techniektraining met dribbelen en scoren
Deze vorm van techniektraining is gericht op het verbeteren van het dribbel en van het scoren. Er is een lang, rechthoekig vak met daarin twee lijnen. Er zijn ook twee verdedigers. In eerste instantie blijven de verdedigers achter de lijn. De aanvallers staan met bal aan beide kopse kanten naast het doel. Zij beginnen met indribbelen. Op het moment dat dat gebeurt mag de eerste verdediger over zijn lijn heen om te verdedigen. Aan de aanvaller de taak om deze speler uit te spelen. Indien dat lukt mag ook de tweede verdediger over zijn lijn heen. Dan volgt een nieuwe 1:1 situatie. Als de aanvaller ook die verdediger weet uit te spelen, mag hij afwerken op het doel met de keeper. Daarna start een nieuwe speler van de andere kant. Als de aanvaller de bal verlies bij één van de twee verdedigers, neemt hij die positie over en gaat hij zelf verdedigen.

Schieten vanuit verschillende situaties
Ook het schieten is een belangrijk onderdeel van techniektraining. In deze oefenvorm komt dat in verschillende situaties terug. Het begint met twee spelers buiten de zestien. Dan volgt een één-twee combinatie tussen de mannequins waarna de eerste speler de bal aanneemt en van buiten de zestien schiet. Dan is de oefening nog niet klaar. Hierna volgt een voorzet vanaf de zijkant. Beide spelers, die meededen aan de één-twee combinatie, komen voor het doel. Daarbij is het belangrijk dat de spelers elkaar kruisen. Op die manier worden de verdedigers van de tegenstander voor een keuze gesteld. Vanuti deze organisatie zijn ook veel variaties mogelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een variatie op het afwerken door de as. Dit kan door middel van een passeeractie of een andere combinatie. Ook kan er een verdediger voor het doel worden toegevoegd. Dit dwingt de twee aanvallers tot nog beter vrijlopen.

Het 1:1 duel verbeteren met techniektraining
1:1-situaties zijn situaties de vaak terugkomen in een techniektraining. Dat is logisch, want op het moment een speler zijn directe tegenstander domineert, ontstaat ergens anders op het veld een overtal. Van dat overtal kan vervolgens gebruik worden gemaakt. Dat maakt de kans op een doelpunt groter. In deze oefenvorm komt dat op de volgende manier terug: de speler onderin de tekening speelt de speler bovenin in. Deze speler mag hierna gaan dribbelen. De speler die de bal inspeelde, zet direct druk na zijn pass. De aanvaller moet voorbij de gele lijn zijn om te kunnen scoren. In deze opzet kunnen verschillende passeeracties worden getraind. Denk daarbij aan een schaar, de Zidane, een achterstap of een sleep. Uiteraard kunnen hiervan ook combinaties worden gebruikt. Op die manier leren de spelers deze verschillende vaardigheden toepassen.

Verdedigende vaardigheden
Ook de verdedigende vaardigheden kunnen uitstekend worden getraind in een techniektraining. Een bekende trainer-coach die dit soort vormen vaak doet is Atlético Madrid-trainer Diego Simeone. Een soortgelijke opzet komt ook terug in deze oefenvorm. Hier staan twee verschillende verdedigende vaardigheden centraal: het kopduel en het voorkomen van een doelpunt door middel van een sliding. De laatste vaardigheid komt twee keer terug. Per organisatie zijn er vier spelers nodig. Een hiervan is verdediger, de overige drie spelers creëren de situaties. Het begint als volgt: de verdediger beweegt naar de mannequin. Dan wordt de bal aangegooid, waarna de verdediger de bal weg moet koppen. Vervolgens sprint hij naar het tweede doeltje. De tweede speler probeer in dat doeltje te scoren. Aan de verdediger de taak om dit te voorkomen met een sliding. Tot slot het derde doeltje. De verdediger sprint hier naartoe en probeert wederom een doelpunt te voorkomen met een sliding.

TrainingsPlanner
Wil je toegang krijgen tot tientallen oefeningen over techniektraining? En daarnaast nog tot vele honderden positiespelen, pass- en trapvormen, partijspelen en andere oefeningen? De TrainingsPlanner is al beschikbaar vanaf €50 per jaar. Daarmee heb je onbeperkt toegang tot alle oefeningen. Daarnaast kun je leerlijnen gebruiken, een agenda aanmaken, gehele trainingen downloaden en je favoriete vormen opslaan.