TrainersShop

De VoetbalTrainer nr. 237

(1 klantbeoordeling)

 16,95

  • Peter Bosz: ‘Tegenstander tot keuzes dwingen’; Masterclass opbouwen
  • Klaas Wels (TOP Oss): Verschillende varianten van 1:3:5:2
  • De ontwikkeling van draaischijf Kevin De Bruyne
  • Psycholoog Steven Pont over de pedagogiek achter het leiden van een voetbalteam
  • SVI: Motorische vaardigheden als rode draad in jeugdopleiding
  • De docentenopleiding van de KNVB
  • Wisselwerking tussen back en buitenspeler
Artikelnummer: 31033 Categorie: Tags: , ,

Beschrijving

In De VoetbalTrainer nr. 237:

Peter Bosz: ‘Tegenstander tot keuzes dwingen’; Masterclass opbouwen

Het is drie jaar geleden dat De Voetbaltrainer met Peter Bosz, toen nog in dienst bij Vitesse, een artikel maakte dat de titel ‘Masterclass drukzetten’ meekreeg. De tijd heeft niet stilgestaan en Bosz is drie stations verder. Waar drukgezet wordt, moet ook opgebouwd worden en moet de tegenstander tot kansen zien te komen. Bosz, als verklaard aanhanger van voetbal over de grond, geeft in deze bijdrage een nieuwe masterclass: opbouwen en kansen creëren. Daarnaast heeft hij nog een aantal aanbevelingen voor het versterken in de breedte van het Nederlandse voetbal. Een monoloog.

Klaas Wels (TOP Oss): Verschillende varianten van 1:3:5:2

TOP Oss heeft minder financiële middelen dan de meeste clubs in de Eerste Divisie, dus moet het creatief zijn. Onder leiding van Klaas Wels lukt dat heel aardig. TOP Oss speelt 1:3:5:2 en stelt de selectie specifiek samen op basis van die formatie. ‘In dit spelsysteem stellen we tegenstanders continu voor keuzes en creëren we eigenlijk altijd een vrije man. Of we die ook bereiken, hangt af van de kwaliteit van onze keuzes en de uitvoering daarvan.’

Acceptance and Commitment Training

Elke voetballer heeft weleens last van negatieve gedachten. De traditionele sportpsychologie richt zich – net als de meeste trainers – voornamelijk op het veranderen van die gedachten. Dat is niet effectief, betoogt Kelly Dekker. Zeker op de belangrijkste momenten steken negatieve gedachten toch wel weer de kop op. Veel beter is het om te accepteren dat ze er zijn en te leren om desondanks goed te presteren. ‘Niemand won ooit een medaille voor het hoogste zelfvertrouwen.

De ontwikkeling van draaischijf Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne is zonder meer een van de beste Belgische voetballers van het moment. Hij vertolkt een hoofdrol bij zowel de nationale ploeg als Manchester City. Tussen zijn dertiende en zijn zeventiende kreeg hij techniektraining van Michel Ribeiro, die in de MLS voor Kansas City werkt. Ook werd hij een jaar lang getraind – en vervolgens van nabij gevolgd – door jeugdtrainer Peter Reynders. Beide coaches analyseren hun pupil tot op het bot.

Column Peter Hyballa: Fake runs

Psycholoog Steven Pont over de pedagogiek achter het leiden van een voetbalteam

Vanuit zijn achtergrond als ontwikkelingspsycholoog (meer gericht op het individu) en systeemtherapeut (vooral gericht op relaties) is Steven Pont specialist op het gebied van het func­tioneren van individuen in een team. De Voetbaltrainer sprak hem onder meer over het opbouwen van een relatie met spelers, de rol die je kiest als trainer en de omgang met ouders.

SVI: Motorische vaardigheden als rode draad in jeugdopleiding

Thuiskomen met een gat in je broek stond gelijk aan een portie straf. Dus probeerde je, voetballend op de pleintjes in de wijk, altijd te anticiperen en te blijven staan. Bert Hendriks (Hoofd Opleidingen bij SVI) kan zich dat nog goed herinneren. De huidige bewegingsarmoede onder kinderen is hem een doorn in het oog. Om het tij te keren, is Hendriks begonnen bij zijn eigen club in Zwolle, waar in de jeugdopleiding het verbeteren van motorische vaardigheden vooropstaat: ‘Door die insteek gaan wij over een aantal jaar het verschil maken.’

Techniektraining in TrainingsPlanner

Scouting

Mark Lakwijk

Techniektraining

Ryan Robinson

Onder 17

Stef Wijlaars

Actief gebruiken van het JVBP

In De Voetbaltrainer 227 vertelden TJC’en Paul Koster en Marco Neuvel over het Jeugdvoetbalbeleidsplan (JVBP), een leidraad om het jeugdvoetbal bij je club goed te kunnen organiseren. Het is daarbij voor onder andere een Hoofd Opleiding (HO) de kunst te zorgen dat een JVBP niet in een lade verdwijnt, maar juist actief wordt gebruikt. Hiervoor is Kosters voornaamste boodschap: ‘Focus je gedurende een langere periode op één onderdeel uit je JVBP. Ga daar gericht mee aan de slag. Maak een plan van aanpak, betrek mensen uit de vereniging erbij en geef jezelf de tijd. Want iets ontwikkelen en neerzetten hoeft niet van de ene op de andere dag.’

De docentenopleiding van de KNVB

Elke dag zijn trainer-coaches, overal in den lande, bezig om jeugdspelers met plezier beter te leren voetballen. Een dankbare, maar tegelijkertijd ook moeilijke taak. Want training geven, niet iedereen vindt dat eenvoudig. Een KNVB-docent kan trainers (onervaren of ervaren) hierbij helpen. Door middel van het geven van trainer-coachopleidingen vindt, op allerlei niveaus, immers beïnvloeding plaats. Deze docenten worden opgeleid en dat gebeurt uiteraard door de KNVB zelf. In dit artikel vertellen hoofddocenten Paul Cuppen en Peter Neuteboom hoe dat in zijn werk gaat.

Wisselwerking tussen back en buitenspeler

De laatste jaren ligt er steeds meer nadruk op aanvallen door de as, en dus is de tegenzet logisch: verdedigend het centrum dichtmetselen. Dan komen de aanvallende impulsen toch weer steeds meer vanaf de zijkant. Hoe kunnen de back en buitenspeler aan elke kant optimaal samenwerken? De Voetbaltrainer spreekt hierover met de 35-jarige Jonas Eidevall, eindverantwoordelijke bij de vrouwen van het Zweedse FC Rosengård, dat Lieke Martens in de zomer van 2017 naar FC Barcelona zag vertrekken.

Column Art Langeler: Trainer of manager?

De voorzet anno 2018

Er is de laatste jaren veel geschreven over de voorzet. Van oudsher was dit hét aanvalsplan van veel teams, maar mede door de opkomst van statistieken werden voorzetten op een gegeven moment als
ineffectief aangemerkt. Inmiddels is er steeds meer plek voor nuance. Voorzetten zijn niet per definitie slecht; het gaat vooral om het type voorzet, de locatie, de onderlinge afstemming en de uitvoering. Hoe kijken trainers uit de praktijk hiertegen aan? We legden het voor aan Peter Wesselink, Sjors Ultee en Steven Wuestenenk.

John Blok, sinds 44 jaar bij Scheveningen

Je hoort weleens over een houdbaarheidsdatum van een trainer bij een club. Foppe de Haan en Arsène Wenger zijn dan in het oog springende voorbeelden van uitzonderingen die de regel bevestigen. In de amateurwereld is John Blok van tweededivisieclub Scheveningen zo’n trainer. Verdeeld over twee termijnen is hij al aan zijn vijftiende seizoen bezig als hoofdtrainer. Hoe is dat zo gekomen?

De Verlenging

1 beoordeling voor De VoetbalTrainer nr. 237

  1. Redactie De VoetbalTrainer (winkelmanager)

    Weer de leukste tot nu toe!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.