TrainersShop

De VoetbalTrainer nr. 238

 16,95

  • Michele Santoni (Almere City): Afwijkende ideeën in de speelwijze, met en zonder bal
  • Kasper Hjulmand (FC Nordsjaelland): van fases van principes
  • Tim Lees: domineren op de helft van de tegenstander
  • Column Art Langeler
  • Dennis van der Ree (Jong Cambuur) over de vertaling naar het trainingsveld
  • Oefenstof om spelprincipes te trainen
Artikelnummer: 31034 Categorie: Tags: ,

Beschrijving

In De VoetbalTrainer nr. 238:

Michele Santoni (Almere City): Afwijkende ideeën in de speelwijze, met en zonder bal.

Na het bekleden van diverse functies bij verschillende clubs is Michele Santoni dit seizoen voor het eerst hoofdtrainer. In gesprek met De Voetbaltrainer blijkt Santoni een geheel eigen kijk te hebben op het spel, waarbij hij de sterke punten uit Italiaanse en Nederlandse voetbal zoveel mogelijk probeert te combineren.

Kasper Hjulmand (FC Nordsjælland): van fases van principes

Als een club jaren achtereen hoger op de ranglijst eindigt dan je verwacht op basis van het beschikbare budget, dan gaan er dingen structureel goed. Dit geldt zeker voor FC Nordsjælland. Een van de redenen voor die goede prestaties is de werkwijze van hoofdtrainer Kasper Hjulmand. De Voetbaltrainer sprak hem over de manier waarop hij en zijn assistenten de beoogde speelwijze trainbaar maken.

Top 200: ranglijst hoogstspelende amateurs

Elke voetballer heeft weleens last van negatieve gedachten. De traditionele sportpsychologie richt zich – net als de meeste trainers – voornamelijk op het veranderen van die gedachten. Dat is niet effectief, betoogt Kelly Dekker. Zeker op de belangrijkste momenten steken negatieve gedachten toch wel weer de kop op. Veel beter is het om te accepteren dat ze er zijn en te leren om desondanks goed te presteren. ‘Niemand won ooit een medaille voor het hoogste zelfvertrouwen.

Tim Lees: domineren op de helft van de tegenstander

Kevin De Bruyne is zonder meer een van de beste Belgische voetballers van het moment. Hij vertolkt een hoofdrol bij zowel de nationale ploeg als Manchester City. Tussen zijn dertiende en zijn zeventiende kreeg hij techniektraining van Michel Ribeiro, die in de MLS voor Kansas City werkt. Ook werd hij een jaar lang getraind – en vervolgens van nabij gevolgd – door jeugdtrainer Peter Reynders. Beide coaches analyseren hun pupil tot op het bot.

Dennis van der Ree (Jong Cambuur) over de vertaling naar het trainingsveld

Vanuit zijn achtergrond als ontwikkelingspsycholoog (meer gericht op het individu) en systeemtherapeut (vooral gericht op relaties) is Steven Pont specialist op het gebied van het func­tioneren van individuen in een team. De Voetbaltrainer sprak hem onder meer over het opbouwen van een relatie met spelers, de rol die je kiest als trainer en de omgang met ouders.

SVI: Motorische vaardigheden als rode draad in jeugdopleiding

Thuiskomen met een gat in je broek stond gelijk aan een portie straf. Dus probeerde je, voetballend op de pleintjes in de wijk, altijd te anticiperen en te blijven staan. Bert Hendriks (Hoofd Opleidingen bij SVI) kan zich dat nog goed herinneren. De huidige bewegingsarmoede onder kinderen is hem een doorn in het oog. Om het tij te keren, is Hendriks begonnen bij zijn eigen club in Zwolle, waar in de jeugdopleiding het verbeteren van motorische vaardigheden vooropstaat: ‘Door die insteek gaan wij over een aantal jaar het verschil maken.’

Techniektraining in TrainingsPlanner

Column Art Langeler

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “De VoetbalTrainer nr. 238” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.