TrainersShop

De VoetbalTrainer nr. 249

 16,95

  • Trainen in tijden van corona
  • Dick Lukkien (FC Emmen) en Peter Hyballa (NAC Breda)
  • René Felen over teamontwikkeling in coronatijd
  • Spelsituaties bespreken met spelers in coronatijd
  • Liverpool  overrompelt teams met Vollgasfussball

Meinummer van De Voetbaltrainer #249

Artikelnummer: 31046 Categorie: Tag:

Beschrijving

Trainen tijdens en na de coronacrisis

Ook in de voetbalsport zijn door de coronacrisis de wetmatigheid en voorspelbaarheid verdwenen. Ingeruild voor de onzekerheid bij veel trainers of zijn/haar kennis over de voetbalspecifieke trainingsleer toereikend is voor zo’n extreem lange periode van individuele trainingsprogramma’s zonder dat je de spelers ziet. Al jaren zijn we gewend aan en verwend door een vast ritme tussen de voetbalseizoenen. Dat bleek al die tijd min of meer een garantie om met je team wedstrijdfit aan de eerste competitieronde te beginnen. Hoe nu verder?

Dick Lukkien (FC Emmen) en Peter Hyballa (NAC Breda) over ‘voetbalarme’ periode

Waar het seizoen volledig werd afgekapt in het amateurvoetbal, verkeerdende profs lange tijd in onzekerheid over het al dan niet uitspelen van de
competitie. De Voetbaltrainer vroeg aan Dick Lukkien (FC Emmen) en Peter Hyballa (NAC Breda) hoe zij met dat gegeven zo goed mogelijk omgaan.

Spelsituaties bespreken met spelers

In deze coronatijden is het ontwikkelen van de communicatie in een team op het veld onmogelijk. Via digitale hulpmiddelen kan het spelinzicht en de onderlinge samenwerking van spelers wél verbeteren. Hoe het werkt is te lezen in dit nummer.

René Felen over teamontwikkeling in coronatijd

Ook René Felen (momenteel onder andere aan het werk voor TSG 1899 Hoffenheim) zit in deze cororatijd niet stil. Wij vroegen hem naar zijn mening over het ‘contact op afstand’ en in dit korte artikel geeft hij enkele tips voor online beïnvloeding: zowel in coronatijd, maar ook voor de langere termijn.

Hoe Liverpool teams overrompelt met Vollgasfussball

Met maar liefst 22 verliespunten minder dan nummer twee Manchester City stevende Liverpool in sneltreinvaart af op de eerste landstitel sinds 1990. De coronacrisis maakte een regulier kampioenschap onmogelijk, maar de manier waarop Liverpool dit seizoen de ene na de andere wedstrijd won, maakte veel indruk. Het belangrijkste wapen: een ongekend hoog niveau in het drukzetten. Een analyse van de pressiestrategie die zoveel vruchten afwierp.

Extra kalklijnen op trainingsveld

Als ambitieuze topclub hoor je er tegenwoordig niet meer bij zonder extra belijningen op de trainingsvelden. Clubs als Manchester City, Atlético Madrid en Bayern München laten de terreinknecht niet alleen de standaard lijnen van het voetbalveld kalken, maar creëren ook extra zones. Op Google Earth is te zien welke keuzes clubs hierin maken en navraag bij verschillende trainers leert welke bedoelingen zij hiermee hebben.

Het spelprincipe ‘Overtallen creëren en uitspelen’ in de praktijk

In De Voetbaltrainer 248 gingen we de diepte in over de spelprincipes van de beste jeugdopleiding van Nederland, die van Alphense Boys. De hoogste tijd om vervolgens in gesprek te gaan met de trainers die deze spelprincipes in de praktijk brengen. Aan het woord Robin Stolwijk, hoofdtrainer van de Onder 13, over het creëren én uitspelen van een overtal.

Verdedigende spelprincipes in de praktijk

Alphense Boys onder 15 is op dit moment het enige amateurteam dat uit-komt in de Eredivisie Hoog onder 15. Verder bestaat de competitie alleen maar uit Onder 15-teams van bvo’s. Het team mag zich wekelijks meten met de beste teams van Nederland in die leeftijdscategorie. De hoogste tijd om in gesprek te gaan met trainer Mitchell Meijer, onder meer over de verdedigende spelprincipes en op welke manier hij deze trainbaar maakt.

Marvin van der Valk (ADO Den Haag) over opbouw training

Continu werken aan een doelstelling. Hoe haal je een zo hoog mogelijk rendement uit je training? Hoe zorg je dat spelers van begin tot eind werken aan de doelstelling die je van tevoren hebt bepaald? En welke methodische stappen neem je om die doelstelling te bereiken?De Voetbaltrainer vroeg aan Marvin van der Valk om met ons op zoek te gaan naar antwoorden.

Trainen op spelpatronen

Hangen veel toptrainers hun speelwijze tegenwoordig niet op aan spelprincipes? Zeker. Maar zoals Michele Santoni al zei in De Voetbaltrainer 238: ‘Juist als de spelers de spelprincipes onder de knie hebben, is het tijd om patronen in te slijpen.’

Verder: Onder 16, Onder 19,Video-analyse, Implementeren van futsal in de jeugdopleiding,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “De VoetbalTrainer nr. 249” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.