TrainersShop

De VoetbalTrainer nr. 253

 16,95

  • Philippe Clement “No sweat, no Glory bij Club Brugge”, groot interview
  • Ontwikkeling van top-spelers
  • Cognitief vermogen: Slawokir Morawski
  • Vier karakteristieken (positie, moment, richting, snelheid)
  • Dossier O.S.S. ’20
  • Van video-analyse naar trainingsveld

Najaarsnummer van De Voetbaltrainer #253 – oktober 2020

Artikelnummer: 31050 Categorie: Tag:

Beschrijving

In dit nummer van De Voetbaltrainer #253:

Philippe Clement (Club Brugge): Geen natuurtalent, harde werker, perfectionist en kampioenenmaker
Als onbetwist kampioen van België – slechts één nederlaag – én grote favoriet toch de uitgestelde bekerfinale verliezen van Antwerp FC. Weg begeerde dubbel. Toch twijfelt hoofdtrainer Philippe Clement geen moment aan het laten doorgaan van onze afspraak voor dit openingsverhaal: ‘Niet alleen na winst maar juist na verlies moet je groot zijn.’

Ontwikkeling van topspelers
Spelers als Frenkie de Jong en Virgil van Dijk zijn niet meer te vergelijken met de speler die ze waren bij hun debuut. Welke lijn valt hierin te ontdekken? Oftewel, welke voetbalvaardigheden zijn over het algemeen goed of juist moeilijk te ontwikkelen?

Van video-analyse naar trainingsveld
De combinatie van video-analist en assistent-trainer zorgt ervoor dat dezelfde persoon videobesprekingen houdt én de vertaling naar het trainingsveld kan maken. Stephan Helm nam die rol twee jaar lang op zich bij het Zwitserse Grasshoppers voordat hij onlangs een stap omhoog maakte naar LASK Linz. Helm legt uit op welke vlakken video-analyse nuttig is en deelt tips.

Voetbalintelligentie ontwikkelen
Trainers die online actief zijn, hebben zijn video’s vast al eens voorbij zien komen. Slawokir Morawski maakt onder de vlag van ‘MindFootballness’ tactische clipjes waarin hij op detail-niveau inzoomt op de handelingen die spelers verrichten.

Aandacht voor alle bewegingsvormen
Chris Barnes werkt al 25 jaar als wetenschapper voor verschillende clubs en bonden, waaronder Middlesbrough FC, West Bromwich Albion, Brøndby IF en de UEFA. In heldere taal legt hij uit welke bewegingen voetballers tijdens wedstrijden maken en in welke verhouding.

Zelfregulatie stimuleren bij jeugdspelers (2)
In De Voetbaltrainer 252 vertelden onderzoekers Alien van der Sluis en Ingrid van Aart over de in 2020 gestarte cursus Zelfregulatie in Bewegingsonderwijs en Sport. De enige trainer-coach die aan de eerste editie van de cursus deelnam, was Simon Cageling. In dit artikel vertelt hij over zijn ervaringen destijds én hoe hij die stimulatie van zelfregulatie toepast in zijn eigen praktijk.

Hyballa’s Gegenpressing
Als je team de bal verliest, kun je grofweg twee dingen doen: ofwel je probeert de bal zo snel mogelijk te heroveren, ofwel je valt terug in de verdedigende organisatie. Kies je voor de eerste optie, dan is het van groot belang dat niemand verzaakt. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Peter Hyballa levert hiervoor de handvatten door middel van een nieuw praktijkboek.

Strategisch verdedigen
Jeugdspelers die de stap naar het grote veld maken, krijgen verdedigend gezien met nieuwe uitdagingen te maken. Los van het feit dat het aangaan van duels qua uitvoering gelijk blijft, verandert de ruimte. In dit artikel een overzicht van aspecten die van belang zijn bij het verdedigen op een groot veld.

Jeugdopleiding RSC Anderlecht
Hoofd opleiding: Jean Kindermans, Onder 10: Glenn Cleemput, Onder 16: Roel Clément

Jong Oranje: Voortdurend aandacht voor het individu
Net als het Nederlands Elftal heeft ook Jong Oranje de draad richting het EK weer opgepakt. We bespreken na afloop van de interlands tegen Wit-Rusland en Noorwegen de stand van zaken met de coaches Erwin van de Looi en Marcel Groninger.

Verbeterde opleiding UEFA C Youth

Het blijft nog steeds elf tegen elf. Maar toch is er voor een trainer-coach in de loop der jaren wel degelijk wat veranderd. Niet alleen doordat de manier waarop het spel wordt gespeeld evolueert, maar ook doordat de omgeving van een trainer-coach aan verandering onderhevig is.

Dossier SV O.S.S. ’20 (1): Lukt het dit seizoen wél?
Vorig seizoen scoorde trainer Maurice Verbunt van Groene Ster niet alleen op het veld, maar ook in dit vakblad. Open en vakkundig, met zelfkritiek als het nodig was, gaf hij zijn collega-trainers inzicht in wat er binnen zijn selectie gebeurde. Dit seizoen volgen we in dezelfde Derde Divisie de trainer van O.S.S. ’20, Bertran Kreekels. Wat zijn team en hem overkwam, kreeg landelijke aandacht.

Positie, moment, richting, snelheid

Als trainer kun je veel dingen zeggen tegen spelers die weliswaar kloppen, maar die zo abstract zijn dat ze van deze coachopmerkingen geen betere voetballer worden. Spelers hebben het meest aan concrete actie-taal die betrekking heeft op hun voetbalhandelingen.

Pirlo’s aanvalsspel
Als voetballer had hij flair, een fluwelen balbehandeling, een loepzuivere trap en een hoge spelintelligentie. Daarmee compenseerde hij zijn gebreken, met name op fysiek vlak. Als trainer krijgt Andrea Pirlo direct de kans bij Juventus. Tijdens zijn UEFA Pro-cursus laat hij zien dat hij grootse plannen heeft met Juve, in een moderne en aanvallende voetbalstijl.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “De VoetbalTrainer nr. 253” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.