Beschrijving
De Voetbaltrainer #272
Peter Bosz: Aanvallend voetbal gestoeld op heldere principes
Wie aan Peter Bosz denkt, denkt ontegenzeggelijk aan de stijl van voetballen die hij met zich meebrengt: aanvallend en dominant, met veel druk naar voren. Nog interessanter is om vanuit die kapstok te kijken naar de details die daaraan ten grondslag liggen. Welke spelprincipes en -patronen hanteert Bosz? Wat is op ieder moment de gewenste veldbezetting om tot kansen te komen en de bal snel te heroveren? En hoe beïnvloedt hij zijn spelers tijdens trainingen en rondom wedstrijden zo effectief mogelijk? Bosz vertelt hier vol passie over in de opnamestudio van De Voetbaltrainer, resulterend in een e-learning genaamd ‘Masterclass Peter Bosz’. In dit artikel zoomen we in op het onderwerp dat ook centraal stond in zijn daaropvolgende presentatie tijdens het KNVB-symposium in Zeist: aanvallende spelprincipes.
Symposium georganiseerd door CBV en KNVB:Toekomst Nederlands Voetbal
Op 1 februari was er hoog bezoek in Zeist. Vele hoofdtrainers, Hoofden Opleidingen en Technisch Directeuren in het betaalde voetbal kwamen samen met enkele andere genodigden naar het hoofdkwartier van de KNVB. Daar woonden zij het symposium ‘De toekomst van het Nederlands Voetbal’ bij, georganiseerd door CBV en KNVB. De dag was onderverdeeld in een aantal plenaire sessies en zogenaamde deel-groepbijeenkomsten over een specifiek thema.
Andreas Steiert (SC Freiburg) over de Connection coach
Andreas Steiert is ‘Leiter Nachwuchsleistungszentrum’ bij de jeugdopleiding van het de laatste jaren zo succesvolle SC Freiburg. Bij de club in het zuidwesten van Duitsland waar ook de Nederlandse doelman Mark Flekken actief is, heeft men een bijzondere positie in de staf: de connection coach. Deze moet ertoe bijdragen dat spelers op een betere manier de overstap naar het eerste elftal kunnen maken. Steiert legt uit hoe dit in zijn werk gaat.
Trainen op omschakelen
Bij het eerste Nationaal Voetbaltrainers Congres op Papendal verzorgde de jeugdafdeling van Vitesse vorig jaar een demonstratietraining waarbij het omschakelen van het verdedigen naar het aanvallen centraal stond. Nadat er was opgestart met een warming-up waarbij cognitieve vaardigheden centraal stonden, werden de volgende trainingsvormen afgewerkt.
Drie-tegen-drie als trainingsvorm (deel 2)
Van alle mogelijke vormen die maar denkbaar zijn, behoort 3:3 zeker tot de meest interessante. Want niet alleen is er volop uitdaging voor élke speler, 3:3 is tevens de kleinste spelvorm met gelijke aantallen waarbij tegelijkertijd zowel diepte als breedte een rol speelt. Dit is deel 2 van het oefenstofartikel.
Voor ieder kind succeservaringen en leermomenten afwisselen
De jeugdopleiding van PSV heeft veel spelers opgeleid tot op (inter)nationaal topniveau. Het meest recente voorbeeld daarvan is Cody Gakpo. In de PSV Academy wordt hard gewerkt om de jeugdspelers optimaal te ontwikkelen en dergelijke topspelers op te blijven leiden. De coördinator van de Foundation Phase van de PSV Academy, Joop Oosterveld, vertelt op welke manier ze in Eindhoven kinderen opleiden naar Champions League-niveau. Aan bod komen onder meer de unieke en uitdagende leeromgeving, het mentorschap en de vier pijlers.
Spelers breder opleiden dan hun techniek
Voetbal is een aaneenschakeling van heel veel verschillende technische vaardigheden. Die vaardigheden vinden niet plaats in een vacuüm, maar zijn afhankelijk van de context van een situatie. Op welke manier ontvangt een speler de bal? Waar staan zijn medespelers? Wat is de rol van de tegenstander? Voor iedere situatie geldt: het goed uit kunnen voeren van een technische vaardigheid is een vereiste. Binnen de Academy van PSV is dat de verantwoordelijkheid van de Skills Coach, Colin Bergmans. Hij vertelt over de werkwijze wat betreft de vaardigheidstrainingen in Eindhoven.
Goed welzijn als voorwaarde om tot goede voetbalhandelingen te komen
Iedere trainer heeft te maken met mensen. En ieder mens is uniek. Naast de verschillen als gevolg van de leeftijdsfase van een kind is er natuurlijk ook veel variatie tussen individuen binnen een bepaalde leeftijdsfase. Een trainer moet daarmee de juiste manier omgaan om te zorgen dat een speler zich optimaal ontwikkelt. Een specialist kan daarbij helpen. Youri Tooren, pedagoog in de Academy van PSV, vertelt over de werkwijze in Eindhoven.
Meerwaarde van de BMO Multiskills programma’s in de Academy van PSV
Als kinderen voetballen, combineren ze veel verschillende bewegingen. Denk bijvoorbeeld aan het sprinten, het springen om een bal te koppen en het trappen tegen de bal. Topvoetballers kunnen deze bewegingen het beste uitvoeren in de context van een wedstrijd. Het is dus erg belangrijk dat voetballers goed kunnen bewegen. In de Academy van PSV is daar dan ook veel aandacht voor middels de BMO Multiskills programma’s. Jesper van Hoorn, de coördinator van deze programma’s, vertelt over de meerwaarde hiervan en over de manier waarop het programma geïntegreerd is in de Academy.
Dossier Robbie Servais (3): Leren van Arteta
Robbie Servais is dit seizoen de rechterhand van de Belgische oud-international Sébastien Pocognoli als coach van de Onder 18 en Onder 19 van Racing Genk. De Voetbaltrainer volgt de Maastrichtenaar, die momenteel successen beleeft in Europa, van dichtbij. Tijd voor deel 3 van ons dossier met Robbie Servais.
Michele Santoni (FC Dordrecht): Doorontwikkelen van een speelwijze
Bij een nieuwe uitdaging als hoofdtrainer moet je de eigen voetbalvisie én de kwaliteiten van de beschikbare spelers optimaal met elkaar te laten versmelten. Alle facetten uit het heden en verleden spelen daarbij een rol. Maar een speelwijze blijft vaak ook een constant evoluerend proces, zeker wanneer je zoals Michele Santoni bij FC Dordrecht voor enkele jaren hebt bijgetekend. Dat geeft kansen om te bouwen voor de lange termijn. Je kunt doorselecteren en meer en meer jouw visie en manier van spelen in de selectie implementeren.
De extreme oefenvormen van Gery Vink
Gery Vink werkte twaalf jaar in de jeugdopleiding van Ajax met de toptalenten die de Amsterdamse club de laatste jaren voortbracht. De intensieve trainingen met extreme trainingsvormen ziet hij als een van de belangrijke pijlers voor de doorbraak van enorm veel talenten.
Als trainer-coach een goede leercultuur creëren
Een goede leercultuur is een cultuur die voornamelijk ontwikkelingsgericht is. De spelers moeten daarin kwetsbaar durven zijn om zo ook te kunnen leren, en moeten weten dat ze worden gewaardeerd om wat ze leren. Een trainer is daarin met zijn pedagogisch handelen leidend. Hoe creëert hij de kaders en hoe is zijn omgang met de spelers? Mitchell Meijer heeft vijf jaar lang bij Alphense Boys gewerkt en is sinds dit seizoen assistent-trainer bij AZ onder 17. Hij legt uit, vanuit zijn rol als hoofdtrainer bij een top-amateurteam, hoe een trainer kan bijdragen aan een goede leercultuur.
Piet Panman (geverifieerde eigenaar) –