Beschrijving
De Voetbaltrainer #273
Dick Schreuder over de succesvolle speelwijze van PEC Zwolle
PEC Zwolle staat op het moment van schrijven op de drempel van een terugkeer naar de Eredivisie. De Blauwvingers degradeerden vorig seizoen nog uit diezelfde klasse, ondanks een sterke reeks die na de winterstop werd neergezet. Trainer Dick Schreuder stapte in november 2021 in en zette de ploeg, samen met zijn staf, in korte tijd naar zijn hand. PEC baarde en baart nog steeds opzien door de manier van spelen. Aan de bal, maar zeker ook zonder bal. Op een maandagmiddag reisde De Voetbaltrainer af naar Zwolle voor een gesprek.
De steile opmars van Karel Geraerts bij Union Sint-Gillis
De spelerscarrière van Karel Geraerts is rijkelijk gevuld met o.a. sterke periodes bij Club Brugge, Standard Luik, OH Leuven en Sporting Charleroi en twintig caps voor de Rode Duivels. Als trainer zette Geraerts in 2019 zijn eerste stappen bij Union Sint-Gillis. Eerst als assistent en sinds dit seizoen als hoofdtrainer. Met succes, want het gaat Geraerts en Union voor de wind.
Adil Ramzi (Jong PSV) ontwikkelt zelf oefenstof of maakt afgewogen keuzes
Adil Ramzi (45) is sinds dit seizoen hoofdtrainer van Jong PSV. Hij is er trots op dat hij de zorg kreeg toevertrouwd over het team dat mede voor het werkkapitaal van de Eindhovense club moet zorgen. Hij doet het met de overtuiging dat een goede trainer zijn oefenstof goed kan verkopen. ‘Maar om een toptrainer te worden, moet het allemaal kloppen.’
Trainen op biologische leeftijd
De Middenbouw bestaat bij Vitesse uit de Onder 13, Onder 14 en Onder 15. Binnen deze leeftijdscategorieën treden doorgaans grote verschillen op in fysieke ontwikkeling van spelers. Een ‘laatrijpe’ speler uit Onder 15 kan in lichamelijk opzicht soms niet of nauwelijks opboksen tegen een ‘vroegrijpe’ voetballer uit Onder 13. Daarom traint Vitesse op maandag in groepen die zijn ingedeeld op basis van biologische leeftijd. Coördinator Onder- en Middenbouw Michael Jansen vertelt erover.
Automatisering met beelden
Naar buiten gaan, de steiger op, filmen en coderen, en na afloop met een speler de beelden bespreken. Er kwam nogal wat bij kijken. Gelukkig is bij Vitesse dat ‘kwam’ verleden tijd. Want bij de Arnhemmers gaat videoanalyse tegenwoordig ‘automatisch’. Vooral dankzij Edwin Peters, Data-analist / Innovator bij Vitesse, die geregeld bezoek krijgt van andere bvo’s in Nederland én buitenland die willen zien hoe dat werkt. In De Voetbaltrainer doet hij zijn verhaal.
Beter voetballen door beter bewegen
Bij Vitesse is men zich al lange tijd bewust van de meerwaarde van het opleiden van goede bewegers. Wat dat betreft weinig nieuws onder de zon. Maar met de komst van Tom Willemsen heeft de club op dat gebied een verdiepingsslag gemaakt. Op de maandagmiddagen traint Willemsen, die zelf een achtergrond als judoka heeft, met de jongens van de Middenbouw. In dit artikel vertelt hij ons hoe dat in zijn werk gaat.
Column Han Berger: Beleid
Opvallende speelstijl Brighton uitgelicht
Scrol een keer door Twitter heen en er is een team dat constant wordt uitgelicht door menige analist: het Brighton van Roberto de Zerbi. De Italiaanse trainer weet na Sassuolo en Shaktar Donetsk nu ook in Engeland furore te maken met zijn manier van spelen. De Voetbaltrainer neemt het aanvalsspel van Brighton eens onder de loep.
Melvin Boel, Feyenoord onder 21
Melvin Boel is voor het zesde jaar actief als trainer in de jeugdopleiding van Feyenoord. Na hoofdtrainer te zijn geweest van Feyenoord onder 17 en Feyenoord onder 18 is hij nu eindverantwoordelijke bij Feyenoord onder 21. Boel vertelt aan De Voetbaltrainer hoe hij de missie en visie van Feyenoord naar het veld vertaalt en vormgeeft bij het hoogste jeugdelftal van de Rotterdammers.
Kunst van het vragen stellen
Wij, trainer-coaches of Hoofden Opleiding, voeren veel gesprekken. Individueel, met een groep spelers of trainers of zelfs op een ouderavond zijn we aan het woord. Daarvoor moet je inhoudelijke kennis hebben, dat is de basis. Maar daarnaast komt het op en rondom een voetbalveld ook aan op communicatie. Daarbij gaat het enerzijds om zenden en anderzijds om ontvangen. Dat zenden is meestal niet zo moeilijk, maar hoe ontvang je de informatie die je nodig hebt?
‘Verantwoord pedagogisch handelen zou 50 procent van de bagage van elke (jeugd)trainer moeten zijn’
De Brabantse eersteklasser SV Someren (zondagamateurs) heeft een aansprekende jeugdopleiding. De club telt 1400 leden, van wie bijna 500 jeugdleden. Verspreid over 40 teams en begeleid door bijna 140 jeugdtrainers en -leiders. Op een recente trainersdag stond een keer niet een specifiek voetbalthema centraal, maar ‘hoe verantwoord pedagogisch te handelen bij onze jeugdspelers?’ De reacties waren voornamelijk positief. Een vervolg bleef niet uit. Veertien jeugdtrainers en kaderleden uit diverse leeftijdscategorieën volgden de nieuwe e-learnings ‘Pedagogisch handelen <15 (Onderbouw/Middenbouw) en >15 (Bovenbouw)’ van De Voetbaltrainer. Na afloop gingen we aan tafel om uitgebreid te evalueren.
Omgaan met belemmerend gedrag bij spelers
Gedrag verandert pas echt als de druk erop komt. Het is een van de inzichten van Gijs van Helvoort, prestatiecoach binnen de Talentenacademie. Gedragspatronen worden volgens hem pas interessant als er druk bij komt kijken, want dan zul je belemmerend gedrag zien. Dat geldt zowel voor spelers als voor trainers. Maar hoe ga je met al die gedragspatronen om en hoe benader je spelers die allemaal verschillend gedrag vertonen? In gesprek met De Voetbaltrainer vertelt Van Helvoort hoe je belemmerend gedrag kunt omzetten naar positief gezond prestatiegedrag.
Lezersonderzoek
Verlenging
1 beoordeling voor De VoetbalTrainer nr. 273
Er zijn nog geen beoordelingen.