In De Voetbaltrainer 262 gaan Rogier Meijer, Erwin van de Looi en Andries Ulderink in op drie verschillende formaties: 1:5:3:2, 1:4:4:2 en 1:4:3:3. Dat deden zij allereerst voor het magneetbord, om algemene duiding te geven. Daarna bespraken zij ‘echte’ wedstrijdsituaties aan de hand van videobeelden. In de artikelen in VT262 wordt naar deze clipjes verwezen. Hieronder staat een voorbeeld van zo’n clipje, plus meer informatie over waar ze te bekijken zijn.

4:2 met de middenvelders

In deze situatie is een vierkant te zien bij Atlético Madrid en stapt een centrale middenvelder van Valencia CF door. Hoe speelt Atlético dit goed uit? En wat kan Valencia hiertegen doen?

‘Dit is een typisch voorbeeld van een situatie waarin een centrale middenvelder, in dit geval de linker, voor een keuze komt te staan. Blijft hij in zijn positie staan, dan heeft de rechtshalf van Atlético alle tijd en ruimte om een pass te versturen. Dekt hij door, dan komt de rechtsbinnen van Atlético in zijn rug vrij.

De linkshalf van Valencia kiest ervoor om door te dekken. De rechtsbinnen van Atlético komt aan de bal tussen de verdediging en het middenveld van Valencia. Wie moet er op zo’n moment uitstappen? Voor de linksback is dit heel onnatuurlijk, aangezien hij dan zijn zone verlaat en in feite als een verdedigende middenvelder komt te spelen. Stapt een centrale verdediger door, dan vallen er gaten waarvan Luis Suárez met een diepteloopactie kan profiteren.’

Mediatheek

Veel van deze video’s, opgenomen met Rogier Meijer, Erwin van de Looi en Andries Ulderink, zijn terug te vinden in de Mediatheek. In deze videodatabase vind je een grote hoeveelheid wedstrijdvideo’s, magneetbordsessies en interviews met toptrainers uit binnen- en buitenland. De video’s zijn zo gerubriceerd dat je snel vindt wat je zoekt.

Bekijk Mediatheek >>

E-learning

Over het onderwerp ‘Formaties’, dat centraal stond in VT262, hebben we aan de hand van de input van het drietal genoemde trainers ook een e-learning gemaakt. Deze is te vinden via de Academie van De Voetbaltrainer. Met de cursus – die je in je eigen tijd volgt en onbeperkt kunt pauzeren en hervatten – verdien je drie KNVB-studiepunten.

Bekijk e-learning >>