WK 2018

Tijdens het WK 2018 in Rusland probeert De Voetbaltrainer weer zo veel mogelijk invalshoeken te kiezen die voor trainers interessant zijn. Hoofdredacteur Paul Geerars is ter plaatse om zo dicht mogelijk bij het vuur te zitten. Op deze pagina vind je alles wat we tijdens het WK produceren en anderzijds direct met het WK te maken heeft, van artikelen tot trainingsvormen en van interviews tot wedstrijdvideo’s.

WK 2018

Voorafgaand aan het WK dook De Voetbaltrainer in de speelwijze van alle deelnemende landen. Het leidde tot een korte beschrijving per land (één alinea) van de formatie, belangrijkste spelintenties en enkele keuzes die de bondscoaches moeten maken in de basisopstelling.

Enkele maanden geleden spraken we Heimir Hallgrímsson, de succesvolle bondscoach van IJsland, over verdedigen in de zone, een grote kracht van het slechts 340.000 inwoners tellende eiland. Hij formuleerde enkele basisprincipes die hierbij komen kijken.

Als Mexico de vele counters beter uitspeelde, was Duitsland zelfs ruimer verslagen. Het ínleiden van de counter was overigens wel van wereldklasse; de eerste pass na balverovering ging telkens direct vooruit richting de spitsen. Zie het bovenstaande artikel, met een wedstrijdvideo van drie counters en bijbehorende trainingsvormen.

Niet alleen het snelle counteren viel op bij Mexico. De ploeg van trainer Juan Carlos Osorio koos ook voor een opvallende strategie bij het verdedigen van corners. De Mexicanen haalden geen tien of elf spelers terug, zoals veel spelers, maar hielden drie aanvallers voorin. Blufpoker van Mexico, dat Duitsland voor keuzes stelde.

Van Engeland zijn tijdens het WK relatief veel trainingsvideo’s te vinden. De camerabeelden zijn niet altijd optimaal (omdat er niet van bovenaf wordt gefilmd), maar de vormen en bijbehorende regels zijn goed te herleiden. Een positiespel 5:5+4 bijvoorbeeld, met vier kleine goaltjes. En een positiespel 4:4+1 in twee vakken, met drie teams.

Colombia liep al na vijf minuten tegen een groot probleem aan: een rode kaart én een achterstand. De tactiek kan dan direct de prullenbak in, zeiden verschillende analisten daarover. Niet volgens Håkan Ericson. De ervaren coach leidde Zweden Onder 21 naar de Europees titel, onder meer door specifiek dít scenario vooraf met zijn spelers te bespreken.

Tactische termen zijn in opkomst. Zo sprak analist Peter Hyballa na Mexico – Duitsland over ‘half-spaces‘, wat hij in het Nederlands vertaalde als halfruimtes. Wij beschreven zes voordelen van balbezit in deze zones.

Een andere moderne term is ‘counterpressing‘, wat erg lijkt op de vijfsecondenregel die veel Nederlandse teams hanteren in de omschakeling na balverlies. We beschreven wat het is, wat het oplevert en welke manieren er zijn om het toe te passen. Zoals altijd koppelden we dit aan de praktijk, in de vorm van een trainingsvorm en wedstrijdvideo.

Tijdens het WK heeft elke redacteur bepaalde landen toegewezen gekregen om te volgen. De speelwijze van de meest interessante landen zal uitgebreid worden beschreven in de WK-special, VT235. Door een abonnement te nemen op ons vakblad, dat eens in de acht weken verschijnt, ligt de WK-special eind juli in de brievenbus.