Aanvallende middenvelder
 

Ter afwisseling is het soms goed niet alleen met trainers over spelers te praten, maar ook met spelers zelf van gedachten te wisselen over tactiek en het invullen van de verschillende posities in het veld. In dit deel van deze serie spreken we Willem Janssen over de positie van aanvallende middenvelder. 

Over de schouder

Willem Janssen: ‘Tijdens de opbouw houd ik goed in de gaten hoe de tegenstander mij wil verdedigen. Als ik namelijk te ver zak en het middenveld op kom, kan de 6 mij gemakkelijk verdedigen. Als ik te diep sta, pakt hun vrije verdediger mij op en dan kan hun 6 doorstappen om druk te zetten. Tegenstanders durven in zo’n geval wel een-op-een te gaan spelen, omdat men compact staat.

Wat ik dus moet voorkomen is een situatie waarin hun 3 tegen hun 6 zegt dat hij me wel kan laten lopen. Als dat gebeurt, sta ik dus te diep. Hun 6 kan doorstappen op onze 8 en hun 10 kan doorstappen op onze 4, waardoor de 3 of de 6 in de problemen komt doordat er vol drukgezet wordt en er niet meer teruggespeeld kan worden op de 4. De tegenstander is in staat om effectief door te dekken door de as.

Oftewel: ik moet me weer wat laten inzakken op het middenveld, waardoor hun 3 eigenlijk wél weer wil dat de 6 mij oppakt. We praten hier dus over afstanden van zo’n tien meter in de lengte waarin ik me beweeg en over fracties van seconden waarin beslissingen genomen worden. Het écht tussen de linies spelen betekent dus dat ik enerzijds de 6 dwing om als het ware over zijn schouder te kijken waar ik sta en anderzijds dat ik ervoor zorg dat de 3 mij niet overneemt. Het is mijn taak om te voorkomen dat hun 6 mee kan doen in het drukzetten. Ik kan dit bereiken door zó te gaan lopen dat de 3 mij niet kan oppakken en de 6 dus moet blijven staan.’

Alle interviews voor de posities keeper, back, centrumverdediger, controlerende middenvelder, aanvallende middenvelder, buitenspeler en spits zijn gebundeld tot het e-book Posities tactisch bekeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.