Van oudsher positioneren de backs zich meestal aan de zijlijn van het veld om het spel breed te houden. Steeds vaker krijgen zij een wat complexere rol, waarbij een back aan de binnenkant opduikt. Dit vergt wat oefening, maar als zij dit eenmaal onder de knie hebben, kan het voor veel verrassing zorgen.

Back aan de binnenkant

Een spelprincipe dat bij veel teams ten grondslag ligt aan de keuze om met een back aan de binnenkant te spelen, is ‘één speler aan iedere zijkant, geen twee’. Ook bij trainers die dit principe hanteren is het nog steeds vaak de back die breed speelt. De buitenspeler speelt aan die kant dan wat centraler om schuine lijnen te creëren. Maar er zijn ook andere opties.

Back als derde centrale verdediger

De meest simpele manier om met een back aan de binnenkant te spelen is door hem in de opbouw te laten fungeren als derde centrale verdediger. Dat betekent logischerwijs dat de andere back juist hoog aan de zijlijn speelt. De buitenspeler aan die kant komt naar binnen, waardoor de veldbezetting wat asymmetrisch wordt (afbeelding onder).  

De formatie 4-3-3 (punt naar voren) van waaruit één back (in dit geval de linker) de derde opbouwer wordt, terwijl de andere back hoog aan de zijlijn speelt

Binnen deze manier van spelen is het dus mogelijk om met vier man in de laatste linie te verdedigen, terwijl er in balbezit een veldbezetting ontstaat met drie centrale spelers.

Beide backs moeten in dat geval over de volgende kwaliteiten beschikken.

  • Eén back moet als een derde centrale verdediger kunnen spelen in de opbouw.
  • De andere back moet aanvallender zijn ingesteld en de hele zijkant kunnen bestrijken.

Voor beide buitenspelers geldt het volgende.

  • De ene buitenspeler speelt liever breed om van daar vaak de 1:1 op te zoeken (aan de kant waar de back de derde centrale opbouwer wordt).
  • De andere buitenspeler is in staat om wat meer aan de binnenkant te spelen (aan de kant waar de back hoog aan de zijlijn speelt).

Back als extra middenvelder

Een back kan ook een nog wat geavanceerdere rol krijgen: hij kan als extra middenvelder gaan spelen in balbezit (afbeelding onder). Pep Guardiola gebruikte Lahm en David Alaba regelmatig op deze manier bij Bayern München. Bij Manchester City vullen Zinchenko en Walker deze rol af en toe zo in.

Een bezetting waarbij beide backs het middenveld in bewegen en de buitenspelers aan de zijkant in 1:1-duels proberen te komen

Niet elke back is hiertoe in staat, maar als hij het onder de knie krijgt, biedt het veel voordelen.

  • Tegen teams die inzakken is opbouwen met twee centrale spelers achterin vaak ruim voldoende.
  • Met de extra middenvelders zijn er meer opties om positiespel te spelen in de as van het veld.
  • De backs lokken tegenstanders naar binnen, waardoor de buitenspelers in grotere ruimtes in de 1:1 komen.
  • Vanuit deze centrale positie kunnen de backs (en aanvallende middenvelders) verrassende diepteloopacties maken.
  • De restverdediging is beter op orde, omdat de backs centraal spelen en eerder druk kunnen zetten na balverlies.

Meer weten

Onderstaande trainingsvorm is geschikt om de wisselwerking tussen back en buitenspeler (één breed, één aan de binnenkant) te verbeteren.

In onderstaande video vertelt Kyle Walker hoe hij bij Manchester City onder Pep Guardiola regelmatig als back aan de binnenkant speelt.

Abonneer je nu op het vakblad, de TrainingsPlanner en/of de Mediatheek om jezelf via drie verschillende kanalen verder te ontwikkelen als trainer/coach.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.