Spelprincipe: Diepte voor breedte

In deze rubriek bekijken we hoe teams op het allerhoogste niveau bepaalde spelprincipes uitvoeren. Met deze keer diepte voor breedte in de Champions League finale 2021 tussen Manchester City en Chelsea.

Het principe

Diepte voor breedte is een spelprincipe dat door veel (Nederlandse) trainers gehanteerd wordt. Het zorgt ervoor dat spelers zich in eerste instantie diep oriënteren en daardoor eerder diep spelen. Het bijkomende voordeel dat hieraan vastzit is dat teams op deze manier tegenstanders sneller uitspelen en zo sneller tot kansen komen. Wanneer een team dit spelprincipe niet beheerst leidt dit vaak tot stroperig spel waarbij er vooral in de grote U-vorm om de formatie van de tegenpartij heen gespeelt wordt.

Om dit spelprincipe tot uiting te brengen zijn er enkele voorwaarden nodig. Ten eerste moet de speler aan de bal zichzelf voorwaarts oriënteren voordat hij de bal krijgt. Ten tweede moet de speler aan de bal over een goede inspeel pass beschikken. Immers, een bal tussen tegenstanders door is ook riskant. Wanneer zo’n pass niet goed wordt uitgevoerd heeft de tegenstander de kans om de bal te veroveren en meteen een tegenaanval op te zetten. Ten derde moet er een medespeler zijn die een optie biedt aan de speler met de bal en deze speler moet idealiter opengedraaid staan en beschikken over een goede eerste aanname.

César Azpilicueta is vrij in de opbouw, maar niemand biedt zich aan in de ruimte tussen de linies. Vandaar dat het voor hem nu lastig is om diep in plaats van breed te spelen.

Gedurende de wedstrijd zijn er vier verschillende soorten momenten waarop we City en Chelsea dit principe zien toepassen. 1. De packing bal. 2. Bal achter verdediging spelen. 3. Diepte voor breedte in opbouw. 4. Diepte voor breedte tijdens omschakeling. Deze momenten lopen we hieronder langs.

Nu verkrijgbaar in de webshop van De Voetbaltrainer, 2 nieuwe boeken. Spelprincipes: methodische stappen, deel 1 en deel 2

De packing bal

Ten eerste de packing bal. Met deze pass wordt een medespeler tussen de linies bereikt en worden meerdere tegenstanders uitgespeeld. Dit is waarschijnlijk het beeld dat de meeste trainers hebben bij het spelprincipe diepte voor breedte.

Tijdens deze wedstrijd zien we dit vooral bij Manchester City terug. The Citizens hebben tijdens de eerste helft erg veel moeite om door het compacte blok van Chelsea heen te spelen. Daarom zien we dit soort linie brekende passes vooral in het eerste kwartier en het laatste gedeelte van de wedstrijd.

Stones speelt de bal tussen de linies door. Met één pass speelt hij zo vier spelers van Chelsea uit.
De bal wordt van achteruit ingespeeld op de spits. City weet zo met één pass zeven spelers van Chelsea uit te spelen.

Voor abonnees van de Mediatheek hebben we hierover deze video samengesteld.

Bal achter verdediging spelen

Chelsea heeft daarentegen veel meer moeite om spelers tussen de linies te vinden. Toch is het zeker niet zo dat de ploeg van Thomas Tuchel de bal doelloos rondspeelt. De opbouwers van Chelsea spelen de bal vaak diep weg door hem achter de verdediging van City te leggen. Deze manier van diepte in het spel brengen sluit beter aan op de kwaliteiten van de spelers van Chelsea. De Londenaren hebben immers met Timo Werner, Kai Havertz en Mason Mount veel snelheid voorin. Daarnaast kan Chelsea op deze manier onder de druk van City uitkomen en het spel verleggen naar hun helft.

Chelsea zoekt de diepte vooral achter de verdediging van City.

Zo is het uiteindelijk ook Chelsea dat via de oriëntatie de diepte in op voorsprong weet te komen.

Mason Mount draait open en speelt de bal meteen de diepte in waardoor Chelsea weet te scoren. Had Mount voor de veilige pass op Kante gekozen, dan is het maar de vraag of er uit deze aanval gescoord zou zijn.

Diepte voor breedte in opbouw

Ook in de eerste fase van de opbouw kan het spelprincipe diepte voor breedte gebruikt worden. Hoewel de diepte op kleinere schaal is dan de vorige twee categorieën.

Wanneer de bal breed gespeeld wordt in de eerste fase van de opbouw, wordt er niet erg veel gevraagd van de spitsen van de tegenpartij. De bal blijft steeds in hun gezichtsveld waardoor ze relatief eenvoudig kunnen meekantelen. Wanneer de bal diep gespeeld wordt op een speler die achter de spitsen gepositioneerd is, worden de spitsen gedwongen om mee te draaien met de bal om deze te kunnen blijven zien. Hierdoor kan vaak een (derde) vrije man gevonden worden die voorbij de eerste pressingslinie van de tegenstander staat. Vooral City maakt hier erg veel gebruik van.

City speelt diep om zo de vrije man te bereiken.
City speelt diep om zo de vrije man te kunnen bereiken. Vervolgens wordt de bal weer vooruit gespeeld waarna City via een bijsluitende derde man tot een kans komt.

Diepte voor breedte tijdens omschakeling

Diepte voor breedte kan als spelprincipe ook in de omschakeling gelden. Met name tijdens de eerste helft laat Chelsea zien dit principe erg goed te beheersen. Wanneer het elftal van Tuchel de bal verovert wordt de eerste pass meteen naar voren gespeeld. Vaak is het Mount die de bal dan tussen de linies ontvangt en de counter verder vormgeeft.

Door na balverovering de eerste bal naar voren toe te spelen maak je meteen gebruik van de ruimtes die de tegenstander open laat tijdens het aanvallen. Het risico is natuurlijk wel dat, wanneer de tegenpartij de restverdediging goed heeft staan, de speler die wordt ingespeeld meteen onder druk staat waardoor je de bal alweer snel kwijt bent.

Chelsea verovert de bal waarna ze meteen vooruit spelen. City moet een overtreding maken om de counter te stoppen.
Chelsea onderschept de bal en speelt meteen vooruit waarna ze een counter kunnen opzetten en bijna de 1-0 scoren.

Voor abonnees op de Mediatheek hebben we hierover deze video.

We hebben een nieuwe e-learning over het overslaan van linies! 3 KNVB-studiepunten na goed afronden. Kijk nu voor meer informatie.

Meer weten over spelprincipes? De Voetbaltrainer biedt diverse producten aan:

E-learning (3 KNVB studiepunten)

2 boeken over methodische stappen bij spelprincipes (ook los verkrijgbaar)

Het boek Trainen op spelprincipes

E-learning (nieuw) over het overslaan van linies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.