Het dichthouden van de as is één van de meest gebruikte spelprincipes tijdens het verdedigen. In de wedstrijd tussen Portugal en Frankrijk kwam dit principe veelvuldig terug, hoewel beide teams het niet vlekkeloos uitvoerden.

Het principe:

De as dichthouden heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het uiteindelijke doel van het spel voetbal het scoren van doelpunten. Het doel waarin dat moet gebeuren staat in de as van het veld, vandaar dat dit de meest kwetsbare ruimte is om een aanval in tegen te krijgen.

Ten tweede is het centrum de snelste weg naar de goal voor de tegenpartij. Hoe sneller de tegenpartij een aanval kan opzetten, hoe lastiger het is om je eigen organisatie op orde te hebben.

Ten derde heeft de tegenstander vanuit het centrum de meeste opties om de aanval voort te zetten, waardoor het lastig is een goed moment te creëren om tot balverovering te komen. Aan de zijkant is de tegenstander ingesloten door de zijlijn en heeft de speler met de bal een beperkt aantal opties omdat de meeste spelers niet het vermogen hebben om de bal vanaf de ene zijlijn te openen naar de andere kant van het veld.

Waar komt dit principe terug:

Dit principe kan tijdens alle verdedigende stadia gehanteerd worden. In een hoog-, middel- en laagblok is het steeds van belang om de as dicht te houden. Hoewel de accenten in elk van deze stadia wel verschillen. Bij het hoog drukzetten gaat het vooral om het creëren van een ideaal moment om de bal te veroveren, door hem bijvoorbeeld naar de back te dwingen. In een middelhoog blok gaat het zowel om het creëren van een drukmoment, als de tegenstander zo min mogelijk opties aan de bal te geven. In een laagblok is vooral het feit dat het doel in het midden van het veld staat bepalend voor dit spelprincipe.

Hoe komt dit principe terug:

Het dichthouden van de as zien we vooral wanneer de spelers aan de zijkanten van het veld hun tegenstander loslaten om zo meer spelers in het centrum te positioneren. Hierin is het wel belangrijk dat het elftal wel in staat is om op tijd weer uit te stappen naar de zijkant wanneer de bal die kant op gaat. Als trainer moet je hierin constant een afweging maken: hoe dichter je de spelers richting het centrum positioneert hoe kleiner de kans is dat de tegenstander daar ruimte kan vinden, maar andersom geldt ook dat hoe dichter de spelers richting het centrum staan hoe lastiger het wordt om druk te kunnen geven wanneer de bal naar de zijkant gespeeld wordt. Daarnaast zien we dit spelprincipe terug wanneer teams direct drukzetten op spelers die in de as van het veld de bal krijgen.

Portugal en Frankrijk:

Het dichthouden van de as in een hoog blok is vooral bij Frankrijk te zien. Op de (spaarzame) momenten dat Frankrijk ervoor kiest om hoog druk te zetten is te zien dat de twee spitsen de twee centrale verdedigers afdekken, waardoor de vrije ruimte voor Portugal aan de zijkant komt te liggen. Wanneer de bal daarheen beweegt heeft Frankrijk een ideaal drukmoment, aangezien de back beperkt is in zijn opties.

Portugal zet druk met alleen Cristiano Ronaldo, die in zijn eentje tegen twee centrale verdedigers staat. Vanwege dit ondertal in het centrum is het lastig voor Portugal om de bal in deze fase naar de zijkant te dwingen.

Frankrijk zet het centrum dicht en dwingt de bal zo naar de zijkant van het veld.

Het dichthouden van de as vanuit een middelhoogblok zien we wel vaak terug. Portugal kiest ervoor om de links- en rechtsbuiten naar binnen te laten komen, zodat de ruimte in het centrum beperkt wordt. De bal wordt zo richting de backs van Frankrijk gedwongen. Wanneer een speler van Frankrijk in de as ingespeeld wordt zet Portugal meteen fanatiek druk om ervoor te zorgen dat hij geen tijd heeft om vooruit te spelen.

In het centrum zit Portugal kort. De buitenspelers komen naar binnen toe om het centrum te ondersteunen.

Frankrijk verdedigt voornamelijk vanuit zones. De middenvelders dekken vooral de ruimte in het centrum af. Wanneer een speler druk op de bal zet knijpen de spelers naast hem naar binnen toe om zo de passlijnen door het centrum af te dekken.

Pogba zet druk op de bal. Tolisso en Kante dekken de ruimtes naast hem af.

Vooral Portugal laat enkele mooie voorbeelden van dit spelprincipe in een laag blok zien. Wanneer Frankrijk met de bal in de buurt van het doel van de Portugezen komt stellen bijna alle spelers zich op in het zestienmetergebied. De ruimtes aan de zijkanten worden opengelaten.

Pogba legt aan om te gaan schieten. Portugal staat daarop met negen spelers in de eigen zestien. De ruimtes aan de zijkanten worden opengelaten.

Voor abonnees op de Mediatheek hebben we deze bijhorende video samengesteld.

Meer weten? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.