Positie uitgelicht: centrale verdediger

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 259.

In deze serie lichten we een-voor-een een positie op het veld uit. Met een oud-topspeler op deze positie bespreken we beelden van veelzeggende EK-clipjes. Op basis van zijn bespiegelingen destilleren we per positie de belangrijkste aandachtspunten. In het eerste deel van deze serie staat de centrumverdediger centraal, een positie die op cognitief vlak misschien wel het meest van spelers vraagt. We spreken Per Mertesacker, 104-voudig international van Duitsland en momenteel Hoofd Opleiding bij Arsenal. ‘Cruciaal voor een centrale verdediger is om gevaar te voorkomen voordat het ontstaat.’

Ruimte in de rug verdedigen

‘Allereerst valt op dat er geen druk is op de bal. Dat betekent dat de Slowaak aan de bal een pass in de diepte kan geven. Alle alarmbellen moeten dan gaan rinkelen bij de centrale verdedigers. Het allerbelangrijkste principe is: verdedig een dieptepass door de ruimte in je rug te weg te nemen. Je ziet dat Eric Garcia daar, tot op bepaalde hoogte althans, rekening mee houdt. Hij staat ingedraaid en is klaar om terug te sprinten. Dat geldt zeker niet voor Laporte. Hij wil hier een hoge lijn bewaken en juist vooruit bewegen. Beide centrale verdedigers kiezen hier dus voor een andere aanpak. Dat leidt altijd tot moeilijkheden. Laporte herkent dus niet wat er wordt gevraagd, terwijl hij een dominante positie inneemt. Hij kan de bal én de meest gevaarlijke tegenstander zien. Dat geldt niet voor Garcia, die aan de balkant verdedigt en een beperkter overzicht heeft. Laporte móet hier rugdekking geven door in de richting te bewegen van de ruimte áchter Garcia.’

Doordekken

‘Over het algemeen vind ik de posities van de Franse spelers goed, zeker in een team dat zich er comfortabel bij voelt om af en toe over het hele veld in 1:1-situaties te komen. Kimpembe stapt door op de vrijstaande speler van Portugal en dat vind ik hier logisch. Cruciaal in deze situatie is de rol van de keeper van Portugal. De kans is heel groot dat hij de bal – vanuit Portugal gedacht – aan de rechterkant houdt. Dat heeft invloed op de positie van Varane. Die blijft erg dicht bij de rechtsback van Frankrijk staan, in een 2:2-situatie. Maar omdat het heel onwaarschijnlijk is dat de bal daar belandt, moet Varane hier naar de as toe bewegen. Kimpembe laat daar een gat vallen omdat hij logischerwijs doorstapt. Daardoor ligt de as open. Je zou je kunnen afvragen of Kimpembe wel moet doorstappen als hij weet dat Varane niet goed gepositioneerd staat. Maar ook hier geldt weer: coachen!’

vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.