Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 266.

Expected Goals is inmiddels een veel gebruikt middel in het voetbal en nu komt er een volgende statistiek om de hoek kijken: Expected Threat. Miklos Szabo van het Hongaarse bedrijf xfb Analytics legt ons uit wat Expected Threat is en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is Expected Threat

‘Het nadeel van traditionele statistieken zoals doelpunten, assists en zelfs Expected Goals is dat er alleen gekeken wordt naar acties die eindigen met een doelpoging. In het voetbal zijn er natuurlijk ook gevaarlijke passes en dribbels die niet tot een schot leiden. Met behulp van Expected Threat (xT) kan de algehele dreiging van een team in kaart gebracht worden. Expected Threat is de verandering in de waarschijnlijkheid dat er gescoord gaat worden in de volgende acht acties. Het getal acht is daarbij arbitrair. Er zijn ook onderzoekers die voor vijf kiezen, of tien. Het gaat erom dat je niet een te groot aantal wilt, omdat dan niet-gevaarlijke passes op de eigen helft ineens tot een hoge xT kunnen leiden. Ook wil je niet een te klein aantal, omdat je dan alleen naar de directe actie erna kijkt.

Hoe wordt Expected Thread bepaald

Expected Threat wordt bepaald aan de hand van een probability map (zie afbeelding 1). Aan elke zone op het veld is een bepaalde waarde toegekend. Deze waarde staat voor de waarschijnlijkheid dat het hebben van de bal in die zone leidt tot een doelpunt in de eerstvolgende paar acties. Expected Threat laat dus zien hoe de acties van een speler de waarschijnlijkheid dat er gescoord gaat worden beïnvloeden. Het wordt berekend door te kijken naar de waarschijnlijkheid in de zone waar de speler met de bal begint en dat te vergelijken met de waarschijnlijkheid in de zone waarin de bal eindigt na de pass of dribbel van een speler. Het model dat wij zelf gebruiken om de xT te berekenen kijkt naar alle acties van een speler. Denk aan passes, dribbels, intercepties enzovoort. Wij kijken dus niet alleen naar de succesvolle acties. Vandaar dat wij iets lagere waardes hebben in vergelijking tot de probability map die door anderen gebruikt wordt.

expected threat
Afbeelding 1 – De probability map met de bijbehorende waardes. Helemaal rechts, bij de witte vlakken, bevindt zich het doel van de tegenstander. Helemaal links in het donkerblauw het eigen doel.

Expected Threat in de praktijk

Om te illustreren hoe je xT kunt gebruiken heb ik een aantal voorbeelden van het Nederlands Elftal uit de WK- kwalificatie. Ten eerste kunnen wij kijken naar welke speler het meeste gevaar gecreëerd heeft en op welke manier hij dat gedaan heeft (zie afbeelding 2). Daley Blind lijkt de speler te zijn die het meest gevaar creëert. Deze grafiek bekijkt de xT per negentig minuten, daarom moet je dit soort grafieken eigenlijk vergelijken met het totaal aantal speelminuten.

Afbeelding 2 – De xT-waardes van het Nederlands Elftal in de WK-kwalificatiewedstrijden. De passes zijn rood, dribbels blauw.

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.