Grofweg bestaat een formatie in het voetbal uit drie linies: de aanval, het middenveld en de verdediging. In die verdeling is de keeper niet meegenomen. Het aantal spelers dat in de verdediging staat is meestal drie tot vijf. Als een verdediger in de as van het veld staat, wordt hij een centrale verdediger genoemd. In een eerder artikel lichtte voormalig Duits international Per Mertesacker de positie van de centrale verdediger uit. Cruciaal voor een centrale verdediger is om het gevaar te voorkomen voordat het ontstaat. De centrale verdedigers zijn als het ware het laatste slot op de deur voor de keeper. Worden deze speler uitgespeeld, dan licht vaak de weg naar het doel open. In dit artikel laten we een aantal voorbeelden van acties van een centrale verdediger zien.

Uitzakken van de centrale verdediger

In deze video is het uitzakken van de centrale verdedigers van Manchester City tijdens het opbouwen op eigen helft te zien. Wanneer de centrale verdediger de back in heeft gespeeld, zakt hij direct uit. Hierdoor wordt de tegenstander voor een keuze gesteld: proberen de centrale verdediger onder druk te zetten waardoor er ruimte in zijn rug ontstaat of de ruimte op het middenveld bezet houden waardoor de centrale verdediger helemaal vrij is.

Meer informatie >>

uitzakken centrale verdediger

Anticiperen op een voorzet

Het verdedigen van een voorzet is ook een belangrijke taak voor een centrale verdediger. Jordens Peters van Willem II laat zien hoe te anticiperen op doorgebroken speler aan de zijkant. Afhankelijk van de situatie waarin deze speler zich bevindt, past hij zijn lichaamshouding aan. In eerste instantie blijft hij in de as, ook als de buitenspeler aan de zijkant doorbreekt. Zo voorkomt hij dat de spits in een 1:1-situatie komt. Terwijl hij terugsprint houdt hij zowel de spits als de buitenspeler van de tegenstander in de gaten. Vervolgens kan de Willem II-back de doorgebroken speler van Groningen ophouden. Dat stelt Peter in staat om goed te kijken naar de positie van de spits. Hij oriënteert zijn lichaam dusdanig dat hij twee kanten op kan. Mocht de back worden uitgespeeld, dan kan hij ondersteunen. Volgt er een voorzet, dan kan hij deze ook goed verdedigen. Daarbij houdt hij ook rekening of de buitenspeler binnendoor of buitenom dreigt te passeren. Uiteindelijk kan hij op die manier de voorzet onderscheppen en wegwerken.

Meer informatie >>

centrale verdediger anticiperen voorzet

Het verdedigen van een voorzet door de centrale verdediger

Waar we onder de vorige kop ingingen op het anticiperen op een voorzet, staat in dit de het verdedigen van de voorzet centraal. Voor een centrale verdediger een situatie die vaak terug komt in een wedstrijd. In deze video legt awareness-coach Patrick Woerst aan de hand van slechte en goede voorbeelden uit hoe je als centrale verdediger het best voorzetten kunt verdedigen: door contact te maken met de aanvaller en ingedraaid te staan. Het ingedraaid zijn is cruciaal om tegelijkertijd zowel de bal als de spits te zien. Daarbij is het ook belangrijk om de afstand tot de spits klein te houden. Op die manier kun je als centrale verdediger altijd contact maken. Een mooi voorbeeld daarvan is te zien bij Perr Schuurs. Destijds als centrale verdediger nog in dienst van Fortuna Sittard. Hij past bovenstaande aandachtspunten goed toe. Hierdoor kan Klaas-Jan Huntelaar niet tot een kans komen uit een voorzet.

Meer informatie >>

centrale verdediger voorzet verdedigen

Een doelpunt voorkomen, ten koste van alles

Het is in een wedstrijd niet altijd te voorkomen dat de centrale verdedigers worden uitgespeeld. Er zijn situaties waarin dat voorkomt. Ook dan kunnen de centrale verdedigers zich nog nuttig maken. Daarvan zijn in deze video twee goede voorbeelden te zien. In het eerste fragment is Swansea spits Gomis doorgebroken. Vanuit de middencirkel kan hij alleen op de keeper af. De verdedigers sprinten terug om ten kost van alles een doelpunt te voorkomen. Het lukt ze niet om Gomis voor de keeper in te halen. Desondanks blijven ze doorsprinten. Nadat Gomis de doelman voorbij heeft gespeeld, hoeft hij de bal alleen nog maar in het lege doel te schieten. Doordat de verdedigers zijn teruggesprint, kunnen zij daar op het laatste moment een stokje voor steken. Met een sliding wordt een tegendoelpunt voorkomen.

Meer informatie >>

Compact verdedigen als team

In deze video is de manier van verdediger van Deportivo Alavés te zien. Zij verdedigen heel compact in een vlakke 1:4:4:2 in de zone. De rol van de centrale verdediger is cruciaal in deze manier van verdedigen. In het algemeen is het essentieel dat de verdedigende organisatie compact is in de lengteas van het veld. Idealiter is de afstand tussen de twee aanvallers en de centrale verdediger maximaal 20 tot 25 meter. Als deze afstand groter is, komen de middenvelders in hele grote ruimtes te spelen. Van deze ruimte tussen de linies kan een tegenstander vervolgens gebruik maken. Daarom is het belangrijk dat de verdedigers vooruit stappen om de afstand klein te houden. Tegelijkertijd moet een centrale verdediger ook de ruimte achter de eigen verdediging bespelen. Hierbij moeten zij letten op de druk op de bal. Als er druk op de bal is, kan de verdediging naar voren stappen. Is de druk op de bal afwezig, dan moeten ze juist wat meters pakken om de diepte te verdedigen.

Meer informatie >>

compact verdedigen centrale verdediger

Mediatheek

In de Mediatheek zijn onder andere video’s te vinden over de centrale verdediger. Daarnaast zijn er wedstrijdvideo’s, uitleg bij het tactiekbord, oefenstofvideo’s en interviews te vinden. Wil jij toegang krijgen tot al deze video’s? De Mediatheek is al beschikbaar vanaf €40 per jaar!

Meer informatie >>