Iedere trainer-coach is er wel mee bekend: de loopladder. De meeste clubs hebben er één of meerdere tot hun beschikking. Ook op amateurniveau. Dan is het belangrijk om te kijken hoe de ladder gebruikt kan worden. Wat is nu eigenlijk het nut van het gebruiken van een loopladder? Welke oefenvormen zijn daarvoor geschikt? Op welke accenten dien je als trainer-coach te letten? Dit artikel gaat in op het gebruik van de loopladder.
Het nut van de loopladder
Bij voetbal is snel en precies voetenwerk van groot belang. Dit kan worden getraind met een loopladder. De oefenvormen in de ladder bevatten zowel voorwaartse als zijwaartse bewegingen. De voorwaartse bewegingen zijn van belang bij het sprinten over langere afstanden. De zijwaartse bewegingen komen terug met het wenden een keren. Daarbij zorgt de loopladder voor extra nauwkeurigheid. Binnen alle oefenvormen is het belangrijk om de voeten precies neer te zetten. Daarnaast is het erg effectief om het zenuwstelsel te activeren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een loopladder een positief effect heeft op meerdere aspecten van het voetbal. Te beginnen met de coördinatie. Het blijkt dat het gebruik van een ladder de coördinatie behendigheid verbetert. Dat is bij voetbal van belang, bijvoorbeeld bij het houden van balans tijdens een slalom. Daarnaast verbetert het gebruik van loopladders ook de snelheid. Dat betekent dat een voetballer zich sneller van A naar B kan verplaatsen. Een duidelijk voordeel in het veld. Tot slot, de kracht. Ook dit wordt verhoogd door veelvuldig ladders te gebruiken. Hierdoor kan een speler hoger springen.
Looptraining
Een video uit de Mediatheek waarin verschillende oefeningen met een loopladder worden gedemonstreerd is die van Hans Tanner. Tijdens deze demonstratie oefeningen op het Trainerscongres, gaat hij op detail in op de beweging die vanuit de voeten moet komen in plaats van uit de heup. Een andere belangrijk aspect dat wordt benoemd, is het ten alle tijden meenemen van de armen tijdens het bewegen. Wanneer de moeilijkheidsgraad van de oefenvorm hoger wordt, willen de spelers nog te veel met de looppatronen bezig zijn. Hierdoor vergeten ze de armen nog wel eens. Aan de trainer-coach de taak om de spelers hierop tet coachen. Tot slot moeten de spelers hun lichaam rechtop houden tijdens het bewegen door de ladder. Let dus op dat ze niet voorover gaan buigen!

De loopladder tijdens de keeperstraining
De loopladder kan ook heel goed worden gebruikt tijdens de keeperstraining. Ook voor keepers is goed en snel voetenwerk van belang. Ze moeten immers veel kleine pasje maken om te anticiperen op de aankomende bal. In deze vorm uit de TrainingsPlanner worden deze elementen gecombineerd. De nadruk ligt op het voetenwerk door de loopladder én op het gooien en het vangen. Er zijn drie keepers nodig per organisatie. Een van de keepers beweegt zijwaarts door de ladder. Daarbij kan hij uiteraard verschillende vormen doen. De twee andere keepers staan bij het uiteinde van de loopladder. Wanneer de keeper in het midden bij het einde komt, gooit de desbetreffende keeper de bal aan. De keeper in het midden vangt de bal en gooit deze terug. Vervolgens vervolgt de keeper in het midden in tegengestelde richting door de loopladder.

De loopladder combineren
De loopladder oefeningen kunnen uitstekend gecombineerd worden met het accent van de desbetreffende training. Dat is te zien in deze vorm van Vitesse onder 15 in de TrainingsPlanner. Het accent van die training is de omschakeling van verdedigen naar aanvallen. Daarbij is een hoge intensiteit vereist, ook in de warming up. Het veld is onderverdeeld in vier vakken. De spelers doen in hun eigen vak de verschillende oefeningen. Daarna bewegen ze via het centrale vierkant met de mannequin. Waar de spelers naar toe bewegen kan verschillen: ze kunnen rechtdoor oversteken, naar rechts of naar links afslaan, maar ook om de mannequin heen en dan terug. Doordat meerdere speler tegelijk bij een vierkant uitkomen speelt het kijkgedrag ook een grote rol. De spelers moeten immers opletten dat ze niet tegen elkaar aan botsen. Een goed voorbeeld van het integreren van de loopladder in de warming-up.

De loopladder bij pupillen
Bij pupillen is het erg waardevol om de loopladder in te zetten. Op jonge leeftijd is het gemakkelijker om nieuwe verbindingen in de hersenen te maken. Dat betekent dat de spelers op jonge leeftijd beter in staat zijn om nieuwe, coördinatieve bewegingspatronen aan te leren. De loopladder is dan ook bij uitstek geschikt om in deze leeftijdscategorie toe te passen. Deze oefenvorm uit de TrainingsPlanner laat zien op welke manier je dat als trainer-coach kan doen. Het is daarbij van belang dat de oefeningen op hoog tempo worden uitgevoerd én dat de spelers continu worden uitgedaagd. In deze estafette is de kwaliteit van de uitvoering belangrijk. Pas daarna kan de snelheid omhoog. Er komen verschillende varieties aan bod die passen bij pupillen. Tevens benoemt de trainer er verschillende, nuttige coachopmerkingen. Kortom, een ideale vorm voor pupillen.

TrainingsPlanner
Wil je toegang krijgen tot verschillende oefeningen voor de loopladder? En daarnaast nog tot vele honderden positiespelen, pass- en trapvormen, partijspelen en andere oefeningen? De TrainingsPlanner is al beschikbaar vanaf €50 per jaar. Daarmee heb je onbeperkt toegang tot alle oefeningen. Daarnaast kun je de leerlijnen gebruiken, een agenda aanmaken, gehele trainingen downloaden en je favoriete vormen opslaan.
Mediatheek
In de Mediatheek zijn onder andere video’s te vinden over de loopladder. Daarnaast zijn er wedstrijdvideo’s, uitleg bij het tactiekbord, oefenstofvideo’s en interviews te vinden. Wil jij toegang krijgen tot al deze video’s? De Mediatheek is al beschikbaar vanaf €40 per jaar!