Oefenstof: funvormen om de teamsfeer te verbeteren

| Marco van der Heide | Trainersnieuws
Funvormen

Niet elke training hoeft áltijd om verbeteren te gaan. Soms is het voor spelers heel fijn een oefening uit te voeren die vooral leuk is. Dat geldt voor jong en oud, en voor prof en amateur. In dit artikel zetten we zes funvormen op een rijtje.

Volleyspel

In deze vorm van VfL Wolfsburg staat scoren vanuit een volley centraal. De speler naast het doel speelt de bal vanuit zijn handen door de lucht naar zijn teamgenoot in het oranje vierkant. Die neemt de bal ineens vanuit de lucht.

Bekijk video en beschrijving >>

Hooghouden richting doel (3:1 + K)

In deze vorm spelen drie aanvallers tegen één verdediger en een keeper. Het drietal brengt de bal in de lucht en gaat al hooghoudend richting het doel van de tegenstander. Zij moeten vanuit de lucht scoren. Gaat de bal uit of raakt de bal de grond, dan start het andere team in tegenovergestelde richting.

Bekijk video en beschrijving >>

Tafelvoetvolley

In deze vorm spelen twee duo’s tegen elkaar. Elk individu moet direct spelen (1x raken) en een team heeft maximaal drie balcontacten voordat de bal de (bovenkant van de) tafel moet raken. Er zijn geen vakken, dus alle vier spelers bewegen rondom de tafel.

Bekijk video en beschrijving >>

Rondo 3:1 in de lucht

In deze vorm van Manchester City-trainer Pep Guardiola wordt een rondo gespeeld, maar dan door de lucht. Een vak is niet per se nodig: als het drietal de onderlinge afstanden vergroot, hebben ze minder verdedigende weerstand maar wordt overspelen en aannemen (allebei in de lucht) moeilijker.

Video en beschrijving >>

Pizzaspel PSV

Dit funspel wordt gespeeld in de middencirkel, met vier teams. Elk team probeert te voorkomen dat de bal die in het midden ligt over hun (ronde) achterlijn wordt gespeeld.

Bekijk video en beschrijving >>

Lees meer over het uitdenken en geven van een goede voetbaltraining >>

TrainingsPlanner

Al deze oefeningen komen uit onze TrainingsPlanner, een database van 1.500 vormen. Vanaf €50 per jaar krijg je volledige toegang en verbeter je jouw trainingen aanzienlijk. In de database kun je handig selecteren op onderstaande dingen.

  • Aantal spelers
  • Leeftijdscategorie
  • Type vorm
  • Doel van de vorm

Neem abonnement >>

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw