Analyse spelprincipe: voluit pressen na balverlies (Spanje)

| Marco van der Heide | Trainersnieuws

In Spanje zal men verre van tevreden zijn met het optreden van gisteravond. Een 0-0 eindstand tegen Zweden, grote kansen weggegeven aan beide leden van het spitsenduo Berg-Isak en het gemis van een echte afmaker geven stof tot nadenken. Toch was de counterpressing van Spanje bij vlagen echt fenomenaal. Een analyse.

Voorwaarden creëren

Spanje beheerst – al vele jaren lang – als geen ander de basisprincipes van goed positiespel. Spelers kiezen slim positie, hun lichaamspositionering is telkens logisch en de bal gaat snel van voet naar voet. Het omzetten van het vele balbezit in doelpunten is al decennialang een aandachtspunt.

Dat heeft lang niet alleen te maken met het gemis van een echte killer. Het heeft ook zeker te maken met de manier waarop de spelers positie kiezen in balbezit. Elk team houdt daarbij rekening met zowel de aanvallende (doelpunten maken) als de verdedigende (doelpunten voorkomen) component en dit geldt in het bijzonder voor Spanje.

Zij spelen met dusdanig veel spelers rondom de bal dat ze hiermee de ideale voorwaarden creëren om te counterpressen. Dat houdt in dat ze direct druk op de bal zetten als het balbezit (voor even) voor Zweden is. Het liefst met zoveel mogelijk spelers tegelijkertijd, op een zo hoog mogelijk tempo.

Balbezit heroveren

Als die goede voorwaarden eenmaal zijn gecreëerd, is het vervolg simpel. Althans, het is simpel uit te leggen. De uitvoering is moeilijk. Dat kan niet anders, want anders zou elk team het wel zo goed uitvoeren als Spanje. In het kort komt het erop neer dat de spelers een aantal (sub)principes goed uitvoeren.

  • Beweeg naar de bal toe

Een alternatief voor counterpressen is terugsprinten naar eigen helft om zo weer achter de bal te komen. Dat is niet de stijl van Spanje. Zij bewegen – met name met de spelers dicht bij de bal – naar de bal toe.

  • Neem tijd en ruimte weg

Zweden stopte veel energie in het verdedigen. Veroverden ze af en toe de bal, dan stormden er meteen allerlei rode shirts in hun richting. Daardoor kregen zij dusdanig weinig tijd en ruimte aan de bal dat ze in paniek vaak de verkeerde keuze maakten.

  • Creëer een overtal rondom de bal

Verdedigen wordt veel gemakkelijker met meer spelers. Zo kunnen spelers elkaar ondersteunen en taken van elkaar overnemen. Spanje slaagde er gisteren – met name in de eerste helft – keer op keer in om veel spelers rondom de bal te positioneren en zo een overtal te creëren.

  • Sluit de tegenstander in

Door een soort cirkel om de speler met de bal heen te vormen, kan hij in feite geen kant op. Deze truc paste Spanje gisteren vaak toe. In onderstaande situatie heeft de Zweedse speler die aan de bal is geen afspeelmogelijkheden meer, waarna hij balverlies lijdt.

Videobeelden

In de Mediatheek van De Voetbaltrainer is een video te vinden waarin we de beste momenten van counterpressing van Spanje achter elkaar hebben gezet. Daarin zijn bovenstaande basisprincipes in bewegende beelden terug te zien.

Meer weten?

E-learning (3 KNVB-studiepunten)

In samenwerking met Peter Hyballa hebben we een online cursus opgezet over het thema gegenpressing. Daarmee verdien je drie KNVB-studiepunten en leer je alles over dit thema aan de hand van praktijkvoorbeelden, uitleg bij het magneetbord en tientallen trainingsvormen. Aan bod komt onder andere: de terminologie die men kan hanteren bij gegenpressing, de zogenaamde gegenpressing-triggers, het trainbaar maken van gegenpressing en alle theorie over wat je kunt doen tégen gegenpressing.

Meer informatie >>

Boek: Hyballa’s Gegenpressing

Liever alles lezen over het thema gegenpressing? Dat kan! De makers van het vakblad De Voetbaltrainer hebben ook een boek uitgegeven in samenwerking met Peter Hyballa. In dit boek legt hij tot in detail uit wat
gegenpressing is en hoe het in de wedstrijdsituatie kan worden
toegepast. Welke rol speelt pakkend taalgebruik daarbij? Wat betekent het goed willen uitvoeren van gegenpressing voor je eigen speelwijze in balbezit? Wat kun je doen tégen gegenpressing? Hoe kun je op gegenpressing trainen? Ervaringsdeskundige Hyballa laat het zien in
tientallen tekeningen met toelichting, waaronder meer dan 30 praktische
trainingsvormen.
Meer informatie >>