De kwartfinale wedstrijd België-Italië was een wedstrijd in een hoog tempo en een bepalende rol voor beide keepers. België zal erg teleurgesteld zijn door de uitschakeling op dit EK, als misschien wel de laatste kans voor deze gouden generatie. Door met een analytische blik te kijken naar het optreden van beide keepers, zien we op welke momenten de wedstrijd (mede) beslist is. Wat kunnen we leren van de optredens van Thibaut Courtois en Gianluigi Donnarumma?

Courtois

Als eerste nemen we wedstrijd van Courtois onder de loep bij een aantal wedstrijdbepalende momenten. Te beginnen direct bij het eerste Italiaanse doelpunt.

Na slordig uitverdedigen komt Barella via een Suarez achtige actie door in de 16m van de Belgen. Op het moment dat Barella de bal schietklaar heeft liggen, kiest Courtois voor enkele stappen naar voren om z’n doel te verkleinen (afb. 1 & 2).

Hierdoor is hij op het moment van schieten nog volop in beweging voorwaarts en totaal niet klaar om adequaat te reageren op het schot van Barella (afb 3 & 4). Geen kans om af te zetten of om met een echte poging de rechterhand richting de bal te brengen. Courtois kiest ervoor om naar zijn optimale positie te komen. Hij had er beter voor kunnen kiezen om optimaal klaar te staan. Dat waren zijn kansen groter om tot een redding te kunnen komen.

Bij het tweede Italiaanse doelpunt krijgt Insigne vanaf de middenlijn alle ruimte om door te komen, daar waar Spinazzola rechtsback Meunier aan de zijkant bindt. Na een simpele actie tegenover Tielemans ligt voor Insigne de weg vrij richting de 16 meter lijn (zie afb. hieronder).

Centrale verdedigers Alderweireld en Vermaelen durven niet uit te stappen zodat Insigne ongestoord kan door dribbelen tot ongeveer een kleine 20m van de goal (zie afb. hieronder).

Gezien de lichaamstaal die Insigne laat zien is het duidelijk dat hij gaat schieten en dat de lijn naar de linkerhoek openligt (zie afb. hieronder).

Courtois kiest positie op ongeveer 1,5m vanaf de doellijn, maar past zijn positie niet aan zijwaarts in de samenwerking met de ruimtes die de centrale verdedigers afdekken (zie afb. hieronder).

Het schot van Insigne is scherp en goed geplaatst, daar waar Courtois niet meer in staat is om met voetenwerk meer richting zijn linkerhoek te bewegen. Hij zet vanuit stand af en komt (daardoor) tekort om de 0-2 te voorkomen (zie afb. hieronder).

Andere situatie maar hier lukt het Courtois wel om met een extra pasje voetenwerk richting de hoek te gaan op een schot van Insigne. Het schot in de 68e minuut is van een grotere afstand en minder hard, maar het gedrag wat Courtois laat zien zou idealiter ook moeten gebeuren bij de situatie van de 0-2.

Donnarumma

In de 22e minuut laat Donnarumma zien hoe groot zijn bereik is vanuit stand. Een hele krachtige redding op het schot van De Bruyne. Wat hierin opvalt is zijn uitgangshouding en z’n krachtige afzet en arm. Bijna vergelijkbaar met het latere doelpunt van Insigne met de houding en afzet van Courtois. Wat hier het verschil maakt is het meebewegen van Donnarumma na de kap van De Bruyne richting z’n linkerbeen. Donnarumma beweegt mee via kleine stapjes naar rechts en weet daarmee dat hij z’n rechterhoek onder controle heeft. Dit is mooi te zien op afbeelding 1 en 2, het verschil in afstand tussen Donnarumma en de paal vanuit hetzelfde zichtpunt. Hij oogt groot en log, maar door zijn uitgangshouding weet hij zijn fysieke kwaliteiten maximaal te benutten. Bij deze situatie is zijn uitgangshouding nog relatief rechtop, een mooi verschil met een redding een aantal minuten later.

De doorbrekende Lukaku zoekt z’n ruimte voor een geplaatst schot. De uitgangshouding van Donnarumma is veel lager met z’n bovenlichaam en breder met z’n benen. Hierdoor kiest hij ervoor om met één krachtige afzet zijn doelvlak te verdedigen. Voetenwerk zijwaarts is nu bijna niet meer mogelijk. Er is echter wel een wisselwerking tussen het gedrag van Donnarumma en zijn verdedigers. Bepaalde zones worden afgeschermd door de teruglopende verdedigers, Donnarumma is verantwoordelijk voor de vrije zones en stemt daar z’n positie en wellicht z’n houding ook op af. (zie afb. hieronder)

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd krijgt De Bruyne een vrije trap op een kleine 30 meter van het doel. Er staat één Italiaan als muurtje opgesteld, die een cruciale rol gaat spelen in deze situatie. Donnarumma neemt een vrij aanvallende positie in, ongeveer op 4 meter van de doellijn en links van het midden (zie afb. hieronder).

De Bruyne heeft dit gezien en wil deze vrije trap direct in de rechterhoek van Donnarumma schieten. Door het te vroeg uitlopen en blokken van de bal van Berardi, hij krijgt hier geel voor, mislukt deze poging en moet de vrije trap overgenomen worden. Dit had zomaar problemen voor Donnarumma kunnen opleveren.

Bij de tweede poging voor het nemen van de vrije trap, lijkt Donnarumma bewust te kiezen voor een iets defensievere positie, zodat De Bruyne niet meer uitgenodigd wordt om direct op doel te schieten. Vanuit deze iets defensievere positie maakt Donnarumma alsnog wel de keuze om de bal hoog te onderscheppen, waarbij hij in botsing komt met Witsel. Dit levert de Italiaanse keeper een vrije trap op waardoor Italië weer even onder de druk uit kan komen.

Deze wedstrijd maakt ook weer duidelijk dat kleine details wedstrijdbepalend kunnen zijn voor een keeper. Zelfs bij topkeepers van Real Madrid en (waarschijnlijk) Paris Saint Germain blijkt het moeilijk te zijn om op alle momenten tot een perfecte uitvoering te komen. Basisprincipes als stilstaan op het moment van schieten blijkt in topwedstrijden nog lastig genoeg. Details als een stapje zijwaarts in samenwerking met verdedigers blijken het verschil te kunnen zijn tussen een redding en een doelpunt, oftewel een ronde verder of uitgeschakeld worden op het EK.

Mmv Harm Zeinstra

Meer nuttige artikelen voor keeperstrainers?

Compleet oefenstofprogramma voor 1 seizoen (e-book Maarten Arts).

Compleet oefenstofprogramma voor 1 seizoen (met video’s).

Het trainen van keepers (e-book met o.a. Patrick Lodewijks, Frans Hoek, Gábor Babos, Guy Martens en Wilfried Brookhuis).

De coach en zijn keeper (vakboek met Maarten Arts).

Oefeningen in de TrainingsPlanner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.